Кои са най-населените градове през последните 500 години?

Какво общо имат Пекин, Токио, Истанбул, Лондон и Ню Йорк?

Освен че днес са едни от най-големите икономически и търговски центрове в света, всеки един от тези градове е бил най-населения на планетата в различни периоди от време през последните 500 години, предават британският в. „Гардиън“ и сайта Visual Capitalist.

„В началото на 16-ти век повечето хора са живели на изток, било то в източната част на Европа и Северна Африка, или в източните части на планетата, и по-специално в Индия и Китай“, казва Джон Бърн-Мърдок, който е създал интерактивна графика за „Файненшъл таймс“, проследяваща развитието на най-гъсто населените градове в света от 1500-та година до 2018 г.

Графиката започва с Пекин на първо място, като в началото на 16-ти век китайската столица има население от над 670 хил. души., което може да изглежда скромно от днешна гледна точка, но е с цели 170 хил. повече от заемащия второто място Виджаянагар в Индия. Трети е Кайро с население от около 400 хил. души. По това време в топ 10 на най-населените места влизат още три града от Китай и още един от Индия. Единственият представител на Западна Европа е Париж, който е 8-ми с население от 185 хил. души.

Истанбул, който по това време все още е наричан Константинопол( на турски Константиние), е на 7-мо място с 200 хил. души. Век по-късно именно османската столица се превръща в най-населения град на планетата, позиция, която градът запазва през следващите 100 г., когато отново е задминат от Пекин.

Класацията обаче се променя коренно с идването на Индустриалната революция, която изстрелва на Лондон на първо място в началото на 19-ти век. Към средата на века Лондон става първия град в историята с население от 2 милиона души, а в неговия край надминава границата от 5 млн.

В началото на 20-ти век топ 10 вече е доминиран от европейски и американски градове, като след Лондон се нараждат Ню Йорк, Париж, Берлин, Чикаго, Токио, Санкт Петербург, Манчестър и Филаделфия.

През 20-те години на века Ню Йорк задминава Лондон и се превръща в най-големия град на планетата. В Средата на 20-ти век обаче американския мегаполис губи лидерската позиция от Токио, като японската столица заема първото място и до днес.

Последната година от графиката е 2018, като на първо място тогава е Токио с градска агломерация от 38 млн. души. През последните години се наблюдава подновяване на източната доминация, като в топ 10 влизат 2 града в Япония(Токио и Осака), 2 в Китай(Шанхай и Пекин), 2 в Индия(Делхи и Мумбай) и един в Бангладеш(Дака). Освен тях място в топ 10 намират още представителите на Западно полукълбо Сао Паоло и Мексико сити, както и египетската столица Кайро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ