Пловдивски учени произведоха мицел за гъбата на милионерите

Пловдивски учени произведоха мицел за гъбата на милионерите

Пловдивска лаборатория успя да произведе мицел за контролирано отглеждане на т. нар. гъба на милионерите - смръчкула, съобщи в. "Марица". Това  уникален диворастящ продукт, който е на границата между ядивните и лечебните гъби. У нас този вид гъба е малко позната, но през последните години е изключително търсена в кулинарията заради ценните си хранителни съставки и уникалния вкус. Освен това смръчкулата е в основите на цял раздел от фунготерапията и вече се използва от редица фармацевтични компании като лекарствено средство. Заради огромния интерес към Morchella SPP, както е латинското название на гъбата, опитите да се култивира започват преди повече от 100 години. Едва през последното десетилетие обаче световната наука достига реални резултати,  гарантиращи успешно контролирано и стабилно индустриално производство.

Неслучайно старите планинари я наричат „гъбата на милионерите“, защото да намериш голямо находище от смръчкула в гората, е като да изровиш гърне с жълтици от земята, а още първите опити за контролирано производство дават изключително висока рентабилност. Цената й се движи между 10 и 20 евро. Срокът на откупуване на инвестицията е едва 5 месеца, а нормата на печалба над 400%.  

На пазара има огромна ниша за производство на смръчкула, защото гъбата все още се среща основно като диворастяща, пояснява един от собствениците на пловдиската лаборатория с роден принос в контролирания добив биотехнологът Величко Спасов.Той има огромен изследователски и инженерен опит. Бил е ръководител на научно-техническо звено в „Биовет“ преди 1989 година. След промените е работил като консултант на френски и италиански компании. Сега се е заел сам да произвежда гъбен мицел заедно с колегата си Красимир Ангелов.

В природата тази гъба расте върху бедни почви. Тя е първото нещо, което се появява след горски пожарища. В същото време при култивиране може да се отглежда в монокултурни райони, където другите растения се виреят. Другата голяма екстра е, че смръчкулата е изключително подходяща като втора и дори трета зимна култура. Така тя осигурява добри приходи във времето, когато градината или неотопляемата оранжерия си почиват, допълва Спасов.

Новата технология все още не е изпробвана в България, но Величко Спасов и Красимир Ангелов вече са отгледали партида с мицел за контролиран посев на смръчкула.  Те предлагат и технология за индустриално производство в различни варианти - на открито върху предварително подготвени лехи, в специално оборудвани гъбарници или в овощни градини. Всеки изкушен от може да пробва късмета си, като сам трябва да избере метода на отглеждане и обема на площите за реколтиране. Като хоби или като бизнес, начинанието наистина си струва. Ако искате да опитате, направете първите стъпки, като се информирате за посевните норми и технологията на адрес www.micel-bg.com.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ