Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Продава се кичур от косата на Бетовен за 19 000 долара

Британската тръжна къща „Сотбис“ предлага за продан „солиден“ кичур от косата на Лудвиг ван Бетовен, който именитият композитор лично отрязва и дава на свой приятел пианист през 1826 г., предаде БТА.

Организаторите на аукциона в Лондон очакват за кичура да бъдат платени 15 000 лири (19 000 долара). Според Саймън Магуайър от „Сотбис“ интересът към лота, чиято автентичност е потвърдена, е голям и е възможно той да бъде продаден за по-висока от очакваната сума.

Магуайър припомня и любопитната история на кичура. Експертът разказва, че когато австрийският пианист Антон Халм поисква кичур, който да даде на жена си за спомен от Бетовен, прислужницата на композитора по погрешка изпраща косми от коза. Разбирайки за случилото се, вбесеният Бетовен лично отрязва „солиден“ кичур от косата си и го подарява на своя приятел, уверявайки го, че е автентичен.

Халм по-късно дава кичура на своя ученик Юлиус Епщайн.

От „Сотбис“ преди са предлагали малък кичур от косата на Бетовен, отрязан на смъртното му ложе през 1827 г., както и кичури от косите на композиторите Фредерик Шопен и Волфганг Амадеус Моцарт.

„Освен че има интересна история, този кичур е „изобилен“, казва Саймън Магуайър, отбелязвайки, че повечето „кичури“, предлагани на търг, всъщност представляват само няколко косъма.

Проведени са били научни изследвания на кичура, за да се определи дали той не идва от същия период, в който другия кичур коса на Бетовен е бил взет от него, докато той е бил на смъртно ложе - той е бил продаден преди около 20 години в същата къща. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ