Българите се завръщат към своите корени

Българите се завръщат към своите корени

Българите се завръщат към своите корени

Какви са най-успешните маркетингови кампании в България за последната година? Какво ще се промени в маркетинга през 2018 г.? 

На тези въпроси предлага отговори поредица от интервюта в раздела за маркетинг на сайта ни, с победителите в тазгодишния конкурс BAAwards, организиран от Българската асоциация на рекламодателите (БАР).

Конкурсът за поредна година отличи най-успешните и работещи маркетингови инициативи у нас. През 2017 г. той се проведе под мотото "Raising the БАР" - вдигане на летвата.

Продължаваме да представяме кратки интервюта с победителите - част от най-добрите маркетолози в България. Участник днес е Стоянка Димова.

.......................

- Г-жо Димова, „Захарни заводи“ грабна награда на БАР през 2017 г. в категорията за продуктов ребрандинг, за добре познатите на поколения любими локум и халва. Как направихте успешен нов маркетинг на тези продукти? 

- Процесът по внедряването на новия бранд в двете продуктови категории локум и халва беше изключително интересен от маркетингова гледна точка и доста сложен, и като стратегия и като изпълнение.

Екипната работа, правилното планиране и координация на процесите са ключът към нашият успех. За основен канал на комуникация използвахме телевизията, а ключово за постигането на целите беше припознаването. В новата марка основната целева група трябваше да разпознае безпогрешно своите любими продукти, както и производителя с дългогодишна история, на когото има доверие.

Заложихме на образа на розоберачката - тази която десетки години прекара върху една опаковка. Розоберът, розоберачката, традиционните рецепти за „нещо сладко“, както и ролята на Захарни заводи в живота на българите имаха нужда не от модерен, а от човешки „прочит“ и потребителите реагираха по начин, който надхвърли очакванията ни.  

- Работи ли все още носталгията в маркетинга? Ще работи ли тя през 2018 г.?

- През последните години носталгията към отминалите времена е работеща платформа и може би това ще продължи през следващата 2018 г.

Наблюдаваме процес на завръщане на българите към техните корени, българският фолклор и българските символи, което от своя страна вече не е носталгия, а нов тренд.

- Бихте ли дали прогноза - какво очаквате да се промени в маркетинга в България, а защо не и в чужбина, през следващата година? 

- Живеем в динамични времена и много бързо променяща се среда. Интерактивният подход в маркетинга ще бъде все по-работещ и все повече български компании ще залагат на този подход. Въпреки това, телевизията ще остане основен канал за комуникация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ