Маркетинг прогнози за 2018 г. от победителите в BAAwards

Маркетинг прогнози за 2018 г. от победителите в BAAwards

Маркетинг прогнози за 2018 г. от победителите в BAAwards

Какви са най-успешните маркетингови кампании в България за последната година? Какво ще се промени в маркетинга през 2018 г.? 

На тези въпроси ще предложи отговори нова поредица от интервюта в раздела за маркетинг на сайта ни, с победителите в тазгодишния конкурс BAAwards, организиран от Българската асоциация на рекламодателите (БАР). 

И тази година конкурсът отличи най-успешните маркетингови кампании в България - в 9 категории. Той създаде представа за развитието на актуалния маркетинг и по-важно - за това на какво реагират потребителите (в различни сектори).

Мотото на конкурса през 2017 г. бе "Raising the БАР" - вдигане на летвата.

Вече традиционно в края на годината представяме кратки интервюта с победителите - част от най-добрите маркетолози в България. 

Започваме с Николай Диевски, бранд мениджър в "Хайнекен", която получи награда в категорията "Нов продукт", за кампанията "Крадецът на Ябълки. Стиска ли ти?".

...............

- Г-н Диевски, в началото на 2016 г. на българския пазар се появи "Крадецът на ябълки". Как поставихте в полезрението на публиката този бранд?

- В началото на 2016 г. имаше 3 марки сайдер на пазара в България, които, в нашите очи, бяха почти перфектни копия една на друга – от продукт, до комуникационна стратегия и подход.

Затова, накратко, с "Крадецът" си поставихме за цел да преобърнем категорията и да представим една съвсем различна гледна точка на това какво е то марка сайдер.

Сложихме си амбициозна крайна цел - да накараме хората да се усмихват и забавляват при всеки контакт с марката, от споменаване/ чуване на името, та чак до онази особена първа глътка, която винаги е еднакво позната и нова, различна. На базата на тази цел оценявахме и всеки един елемент на марката, без значение колко тривиален на пръв поглед е той. Ние искрено продължаваме да се забавляваме - мисля, че това прозира и хората го виждат.

- "Загорка" получи екипна награда на БАР за нов продукт. Каква според вас е добрата формула за успешен маркетингов екип? 

- Колкото и банално да звучи, екипът трябва да е с еднаква тежест разновидно и еднакво мислещ. Разновидно, защото и консуматорите ни са такива - всеки е отличително индивидуален и само така можем да "говорим" на техния език. Еднакво, защото в динамичната среда на FMCG сектора трябва да можеш да действаш бързо и голяма част от комуникацията - вътрешно в компанията, с и между агенциите и другите ни партньори - трябва да се случва едва ли не с поглед.

Не е по-различно от успешен футболен или всеки друг отбор в отборен спорт. Да знаеш къде се намират съотборниците ти по всяко време на терена, да очакваш тяхното движение по него и, най-важното, да знаеш какво следва от това движение.

- Как смятате, че ще се промени маркетингът през 2018 г.? Какви ще са новите тенденции и кои подходи ще бъдат вече остарели? 

Още през 1899 г., къде на шега, къде сериозно, се завърта фразата "Everything that can be invented has been invented" (Всичко ново е позабравено старо - б.р.). Та, за мен лично, всичко е въпрос на нов прочит; на комбиниране и ре-комбиниране на разнородни, на пръв поглед, идеи; и, най-вече, на разпространението им.

Но, ако трябва и да съм малко лаконичен, ще се увеличат активностите, които:

(1) са модерни и/или

(2) носят резултати.

Първите, защото всички искат да са в крак със световните тенденции. Вторите, защото акцентът върху постигане на максимална ефикасност и ефективност ще продължи да е на дневен ред. За мен вторите са по-интересни и върху тях ще е фокусът за 2018 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ