Чудовищата, срещу които марките се изправят смело

Чудовищата, срещу които марките се изправят смело

Чудовищата, срещу които марките се изправят смело

Отдавна компаниите са осъзнали, че за да бъде успешна тяхната марка, трябва да застанат зад някаква идея или кауза. В резултат, едни от най-повтаряните фрази в публичното пространство са „В "еди-коя" си компания ние сме отдадени на X!” „Вярваме в Y!”. “Държим много на Z!”. За жалост, масовизирането на такива послания се е превърнало повече в рекламно говорене, отколкото в това, което трябва да се предаде по смисъл.

Затова имам едно скромно предложение. Ако наистина искате да покажете на света в какво вярвате и зад какво заставате, защото не му кажете срещу какво сте против?

Наскоро агенцията ми StrawberryFrog използва този вид опозиционно мислене в рекламна кампания на икономична кола. Видяхме, че икономичните автомобили имат редица положителни качества – например  по-малко разходи за зареждане, по-безопасни са за околната среда. Но ако бяхме заложили на тези предимства в рекламната си стратегия, щяхме да прозвучим малко тъпо и предвидимо.

Затова определихме срещу какво е икономичната кола – срещу прекалената консумация, излишъка, безразсъдното поведение. Мислихме, фокусирахме се върху всичко останало „против” и обобщихме, че икономичните коли са „срещу глупостта” (“Smart car against dumb”). Прозвуча смело и провокативно, не като типичната рекламна линия, и веднага привлече вниманието на медиите. Оформи се малко общество от защитници на икономичните коли и за нула време марката събра четири пъти повече аудитория.

Маркетолозите може да не са склонни да застават срещу нещо, защото така влизат в конфронтация и създават разделения. Но истината е, че някои от най-смелите и успешни кампании в историята на рекламата са залагали на тезата "против" за известно време. Такъв пример е Apple, които представиха операционната система Macintosh на света с дръзка телевизионна реклама, в която Mac беше избавление от тираничните окови на своеобразния компютърен „Биг Брадър” IBM. Diesel също има такава практика в рекламата си. През 90-те години на 20 век модната марка се противопоставя на установения начин на мислене и печели на своя страна свободомислещите млади хора.

Според автора в областта на маркетинга Адам Морган, понякога марките трябва да измислят „фалшиви чудовища”, така че всички (потенциални клиенти) да се съберат заедно, да се преборят и да спасят селото. Съгласен съм, само не смятам, че чудовищата трябва да са фалшиви. Те могат да са взети от реалния свят, който ни обгражда, и да са истински проблеми.

Дефинирането на това против какво е компанията оказва много по-дълготраен ефект, отколкото еднократната позитивна кампания. Потребителите сега искат да участват в истински диалог с марките в социалните мрежи. Затова трябва да се зададе темата. В размяната на гледни точки е важно да има противопоставяне, така че един да каже „Аз съм за това!”, а друг „Аз не!”. Освен това, да признаем, много по-лесно е хората да бъдат въвлечени в дискусия, свързана с това какво НЕ одобряват.

Скот Гудсън – собственик и създател на американската криейтив агенция StrawberryFrog, в Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ