2/3 от британските компании са потърсили финансова помощ от държавата

2/3 от британските компании са потърсили финансова помощ от държавата

2/3 от британските компании са потърсили финансова помощ от държавата

Две трети (66%) от компаниите във Великобритания са поискали финансов рерурс от държавата, за да платят на персонала си, показа проучване на Службата за национална статистика в страната, цитирано от Learnbonds

Според схемата, държавата трябва да изплати 80% от заплатите на работниците до 2 500 паунда (3119 долара) на месец.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че половин милион компании са кандидатствали за помощ при изплащането на заплатите на около 4 милиона служители, които възлизат на 4,5 милиарда паунда.

Правителствените данни показват, че общата стойност на исканията, подадени по схемата, е за близо 8 милиарда британски лири към 3 май.

Временната схема обаче не е ефективна за предотвратяване изцяло на съкращенията.

Данните показват още, че след началото на пандемията повече от 1,8 милиона души в страната са поискали универсален кредит.

Анализаторите поставят въпроси относно устойчивостта и бъдещето на схемата, тъй като правителството планира маршрут, който да върне страната към работа, а икономиката към стабилизация след Brexit и облекчаване на ограничителните мерки. Според тях не е ясно дали компаниите ще могат да изплащат пълните заплати на служителите си, когато се върнат обратно към нормалното ниво на работа.

Обединеното кралство е изправено пред най-лошата си рецесия досега. Направени са предложения Министерството на финансите да изплаща 50% от заплатите на служителите по схемата за задържане на работа през първия месец, след като работниците се върнат на работа.

До третия месец след завръщане на работа, правителството ще изплаща до 30% от заплатите. След това се очаква компаниите сами да изплащат пълните заплати на своите служители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ