Служителят, който бихте искали да клонирате

Служителят, който бихте искали да клонирате

Служителят, който бихте искали да клонирате

Всички мениджъри имат поне една суперзвезда в екипа. 

Изключителен служител ,на който винаги може да разчитате. Работникът, на който възлагате най-тежките задачи , знаейки, че той може да се справи с тях. Човекът, който се страхувате, че някой ден може да ви напусне. Служителят, който бихте искали да клонирате.

Разбира се, клонирането е в преносен смисъл(поне засега), но всеки мениджър мечта е да разполага с ново поколение от хора, които да въплъщават ценностите, работната етика и познанията на най-добрия им служител.  

Това може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но има няколко неща, които може да направите, за да създадете екип от хора, които да достигнат високата летва, поставена от вашия най-добър служител.

1. Започнете с изказването на благодарност

Важно е да бъдете точни в похвалите и да отбелязвате специфични случки и събития .Отдайте на служителите си заслуженото признание  за техните постижения и успехи. Те трябва да знаят какво точно цените в тяхната работа и с какво тя допринася за развитието на компанията.

Ключът е в това да бъдете колкото се може по-конкретен, що се отнася до способностите, нагласите и действията, които са ползотворни за организацията. 

2. Разберете какво ценят 

Какво е важно за тях, какво ги прави щастливи и от какво имат нужда, за да продължат успешното си представяне? Разпознаването на нещата, които мотивират и вдъхновяват хората, които работят за вас, е от изключително значение, ако искате да накарате служителите си да се чувстват ценени и уважавани на работното място. Колкото по-добре се чувстват, толкова по-продуктивни ще бъдат.

3. Подгответе ги за лидери

Обяснете на най-добрите си служители, че искате да ги подготвите за лидерска роля. Покажете им как да изразяват своите ценности и принципи по начин, който другите да разбират и следват.  Когато останалата част от персонала  вижда, че дори най-успелите сред тях има какво още да научат, напрежението и завистта между тези, които се представят по-зле, и първенците намалява.

4. Създайте план за постоянно развитие

Уверете се, че суперзвездата във вашия екип получава помощта, обучението и подкрепата, от която има нужда, при всяка крачка по пътя към професионалните върхове.  В някои случаи тази помощ ще идва от вас, а в други от някои техен колега. Анализирайте собствените си силни и слаби страни и помислете от каква форма на подкрепа сте имали нужда през годините. 

5. Научете ги да слушат

Помогнете им да се превърнат в човека, на който другите хора в организацията биха се доверили. Личността, която ще потърсят, когато искат да споделят предизвикателствата и проблемите, пред които са изправени.

Научете ги да внимават не само за това, което се казва, но и за невербалните жестове и сигнали, за да разберат какво точно седи в основата на трудностите и разочарованията на работното място.

6. Накарайте ги да водят с личен пример

Дайте нужната свобода и пространство на вашия нов лидер, за да видите дали ще се справи добре с новата си роля и дали ще блесне с нещо по-специално. Покажете му, че все още може да разчита на вашата подкрепа, но не се намесвайте в неговата работа, освен ако не става въпрос за сериозен проблем.

Позволете на най-добите си хора да дадат личен пример и тон, който другите да последват, и може да откриете, че успехът е заразен.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ