Признаците на здравословната конфронтация

Признаците на здравословната конфронтация

Признаците на здравословната конфронтация

Да кажем, че имате посредствен служител, чието представяне от доста време е незадоволително, но той е бил много лоялен, има страхотни качества и отдавна работи в компанията.

Как да постъпите?

„Тази дилема може да затрудни всеки мениджър. Ключът е да подходите към конфронтацията с този човек по здравословен начин. Разбира се, за повечето мениджъри това е трудно, но аз го оприличавам на физическо упражнение – с време и практика става много по-лесно и дори естествено”, коментира Гарет Гъндърсън, главен изпълнителен директор на Wealth Factory.

Всъщност конфликтите, ако подхождаме към тях правилно, са ценен актив за всяка компания. Ако ли не, те са същинско бедствие!

Ето кои са 8-те характеристики на „здравословните” сблъсъци.

1. Те са изградени върху взаимно разбиране.

Ако искате хората ви да реагират позитивно на оценките ви за тяхната работа, трябва да им покажете, че ви е е грижа. Това означава да поддържате добри взаимоотношения, основани на разбирателство и доброжелателност.

2. Заемате се с тях в подходящия момент.

Вземайте мерки за разрешаване на конфликтите, докато последните са още в зародиш. Елементарен съвет, но често е по-лесно да се пуснем по течението и да оставим проблемите да се задълбочават. Колкото по-скоро се заемете с тях, толкова по-скоро ще ги решите.

3. Не унижавате други, за да докажете правотата си.

Никой не е перфектен или безупречен. Наскоро един клиент ми призна, че мрази да кара членовете на екипа си да чувстват, че са сгрешили. Това е чудесно, защото не е необходимо. Целта на всяка конфронтация е да запълните пропастта между онова, което трябва да се случи, и това, което всъщност се случва. Общувайте, за да откриете решение, а не за да унижавате.

4.  Здравословните конфликти се отнасят до проблеми, а не до хора.

Може да ви е трудно да се изправите срещу свой колега или подчинен, защото не искате той да е почувства нападнат. Затова е важно да пресрещнете проблема, а не служителя, който има връзка с него.

5. Те са насочени.

Тази характеристика е изключително важна, защото ако не подходите стегнато към конфронтацията, рискувате да загубите властта си. Под „стегнато” имам предвид да се придържате към проблема. Използвайте факти, а не чувства. И най-накрая, трябва да сте конкретни за естеството на този проблем – не заобикаляйте темата, надявайки се, че човекът отсреща ще схване намека.

6. Общуване с умерен тон.

Кога за последно конфликт, към който сте подходили с крясъци, е приключил добре? Аз не съм имал такъв случай, а вероятно и вие. Ако загубите самообладание, губите силата си да общувате ефективно.

7. Насочени са към решение или следващи стъпки.

Не напускайте конфронтация, без да сте си изградили бъдещ план за промяна. Ако не достигнете до решение, цялата разправия ще е била напразна. 

8. Имат продължение.

Искате ли конфликтът да има положителни последици? Тогава изпратете посланието, че имате сериозно отношение към промяната, подновявайки разговора, за да проверите развитието на проблема. Това е и възможност да напомните на събеседника си, че ви е грижа за него.

Като цяло, ключът към здравословните конфронтации е да гледате на тях като на обучение, чиято цел е да помогне на служителите ви да се представят на високо ниво. В крайна сметка, всеки има нужда от обратна връзка, а този вид конфликти дават възможност на хората да запълнят пропастта помежду си и да открият решение на проблемите. Тренирайте и заздравете връзката с членовете на екипа си.

Източник: OpenForum

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците