Novavax постигна спасителна сделка със Sanofi за сovid ваксината си

Novavax постигна спасителна сделка със Sanofi за сovid ваксината си

Novavax постигна спасителна сделка със Sanofi за сovid ваксината си

Novavax обяви, че е подписала многомилиардна сделка с френския производител на лекарства Sanofi за съвместна търговска употреба на ваксината срещу Covid на компанията от следващата година и за разработка на комбинирани ваксини, насочени към коронавируса и грипа, наред с други усилия. Лицензионното споразумение ще позволи на Novavax да отмени предупреждението си за възможно изпадане в несъстоятелност, което за първи път издаде през февруари 2023 г. поради съмнения относно способността си да продължи да работи, каза изпълнителният директор на Novavax Джон Джейкъбс пред CNBC.

Това бележи повратна точка за борещия се за оцеляване производител на ваксини и неговата базирана на протеин Covid ваксина. Здравните служители гледат на ваксината като на ценна алтернатива за хора, които не искат да приемат РНК инжекции от Pfizer и Моаderna.

Част от сделката позволява на Sanofi да използва инжекцията срещу Covid и водещата технология за ваксина на Novavax за разработване на нови ваксини. Sanofi ще плати на Novavax авансово от 500 милиона долара и до 700 милиона долара плащания за етапи на развитие, регулация и стартиране.

Общата сума е приблизително два пъти по-голяма от текущата пазарна капитализация на Novavax от $627 милиона. Novavax също има право на отчисления за авторски права върху продажбите на Sanofi на нейната ваксина срещу Covid и комбинирани ваксини, насочени срещу коронавирус и грип. Компанията също така ще получи допълнителни плащания за стартиране и продажби в размер на до 200 милиона долара, заедно с лицензионни такси, за всеки продукт, който Sanofi разработва с нейната технология Matrix-M.

Съгласно сделката Sanofi ще получи малко под 5% дял в Novavax. „Това наистина помага на нашия бизнес. Това ни поддържа добре капитализирани, премахва действащото предприятие, дава ни шанс да насочим стратегията си повече към това, в което сме най-добри – да донесем допълнителна стойност на всички наши заинтересовани страни, включително нашите акционери“, каза Джейкъбс.

Сделката също така ще помогне на компанията да изпълни мисията си за подобряване на глобалното обществено здравеопазване със своята технологична платформа за ваксини „с темп и мащаб, които никога не бихме могли да направим, ако запазихме всичко за себе си“ поради липса на ресурси, капитал и обхват, каза Джейкъбс.

Novavax ще ръководи търговската употреба на своята ваксина срещу Covid до края на тази година и ще прехвърли по-голямата част от тази отговорност на Sanofi през 2025 г. 

Извън сделката Novavax очаква да започне изпитание в напреднал етап на собствената си комбинирана ваксина, насочена срещу Covid и грип, и своя самостоятелна противогрипна ваксина по-късно тази година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ