Търсенето на извънземна истина също е извънземна истина

Търсенето на извънземна истина също е извънземна истина

Търсенето на извънземна истина също е извънземна истина

Никой не може да предвиди под какъв вид може да ни се явят разумните форми на други същества във Вселената, но можем да бъдем обединени от общи идеи

Ако имаше интелигентни същества някъде във Вселената, те щяха да споделят някои общи истини с нас. Първо, математическите, защото те са верни по дефиниция и трудно опровержими. А също и физическите, защото масата на въглеродния атом на тяхната планета би била същата като на нашата. Но мисля, че бихме се съгласили с извънземните за други истини, освен математическите и физическите, и би било полезно да помислим какви биха могли да бъдат те.

Мисля, че бихме приели като обща истина принципа, че контролираният експеримент, който проверява някаква хипотеза, ни дава право на по-голямо доверие в нея. Напълно вероятно е, че за извънземните, както и за нас добрата практика в нещо може да ни направи по-добри в него. Може би ще се съгласим с истината за „бръснача на Окам“. „Бръсначът на Окам“ е най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката. Съгласно този принцип, от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения. Така че можем да приемем, че в нито една от тези идеи няма нищо специфично човешко.

Разбира се, можем само да гадаем. Не можем да кажем точно какви форми може да приеме разумният живот във Вселената. Не е моя задача да изследвам този въпрос, колкото и интересен да е той. Същността на идеята за извънземната истина не е в мисленето какви форми може да приеме разумният живот, а във факта, че ни показва границата или по-скоро целта на истината. Ако се опитвате да намерите най-общите истини, различни от математически или физически, тогава това вероятно са тези, които споделяме с други форми на интелигентен живот.

Извънземната истина работи най-добре като евристика, ако без да се ограничаваме определим своите приоритети. Ако идеята изглежда  правдоподобно приложима към извънземни, това е достатъчно. Справедливост, например. Не бих се обзаложил, че всички съзнателни същества ще разберат концепцията за справедливост, но не бих заложил и против нея.

Идеята за извънземна истина е свързана с идеята на Пал Ердьош за Божията книга. Той обикновено намира отлично доказателство за математическа теорема, намиращо се в Божията книга, което означава, че (а) достатъчно доброто доказателство е открито, а не изобретено, (б) неговото съвършенство ще бъде признато от всички. Ако има такова нещо като извънземна истина, в Божията книга има нещо повече от математика.

Как да наречем търсенето на извънземна истина? Очевидният отговор е „философия“. Каквото и друго да включва философията, вероятно трябва да включва и това. Сигурен съм, че Аристотел би мислил по същия начин. Може дори да се твърди, че търсенето на извънземна истина е, ако не точно описание на философията, то добро нейно определение. Това е, което хората, които се наричат ​​философи, трябва да правят по всяко време. Но не се ограничавам с това - важна е самата материя, а не как я наричаме. Един ден сред нас може да се появи нещо като извънземен живот под формата на изкуствен интелект. А това от своя страна ще ни даде възможност да определим кои точно истини биха могли да станат общи за нас и другите разумни същества. Например, може да открием, че е невъзможно да създадем нещо, което бихме сметнали за разумно, без да използваме „бръснача на Окам“. Може би някой ден дори ще го докажем. Въпреки че изследвания от този вид биха били много интересни, за нашите цели, а дори и за целите на философията, те не са необходими. Целта на философията, ако ще я наречем така, би била да разберем какъв вид идеи създаваме, използвайки извънземната истина като цел, а не да определяме нейните граници. Тези два въпроса може да се сближат някой ден, но те ще направят това от съвсем различни страни и докато това не се случи, не е необходимо да се ограничаваме да мислим само за онези неща, които уверено смятаме за извънземни истини. Освен това, тази вероятно ще бъде една от онези области, в които най-добрите предположения се оказват изненадващо близки до оптималните. (Да видим дали това работи).

Както и да го наречем, опитът да открием извънземни истини е начинание, което си заслужава. И колкото и да е странно, само по себе си - това вероятно също е извънземна истина.

Източник: Paul Graham

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ