Конкурентната компенсация вече не е достатъчна. Как да се справим с недостига на таланти?

Конкурентната компенсация вече не е достатъчна. Как да се справим с недостига на таланти?

Конкурентната компенсация вече не е достатъчна. Как да се справим с недостига на таланти?

Макар че са предимно оптимисти за състоянието на икономиката, ръководителите все още са фокусирани върху пандемията и свързаните с нея ефекти. Близо половината (49 процента) от тях вярват, че вариантът "Делта" и Covid-19 са имали най-голямо влияние върху бизнеса им тази година, като други фактори, свързани с коронавируса включително ефекта на пандемията върху служителите.

Тези констатации от най-новото тримесечно проучване на изпълнителните директори на West Monroe подчертават недостига на таланти, който обърква компаниите в Съединените щати и по света. Но когато обсъждаме недостига, е важно да се разбере, че пандемията просто ускори дългосрочните тенденции на заетостта - тенденции, които вероятно са по-постоянни, отколкото си мислим. За да се приспособят, компаниите може да се наложи да променят фундаментално естеството на работата и основните си бизнес модели.

Независимо от безбройните причини за недостига на работна ръка, нуждата от талант е ясна и очакванията за наемане на мениджъри остават стабилни: 71% от анкетираните в проучването на West Monroe все още очакват да наемат такива кадри през това тримесечие, което е малко по-малко от предходното тримесечие въпреки "Делта" варианта и депресиращия икономически растеж през последните месеци.

Сред понякога припокриващите се стратегии за справяне с недостига на таланти увеличаването на заплатите оглавява списъка за анкетираните ръководители. И макар че компенсацията може да е това, което компаниите търсят първо, това не е устойчива стратегия в краткосрочен план. Поне не може да бъде без вплитане в други подходи, според Дейв Хилборн, управляващ партньор, хора и производителност в West Monroe. "Конкурентната компенсация вече не е достатъчна. Хората търсят възможности във фирми, които предлагат целенасочена и интересна работа, ускорен растеж в кариерата и хибридни възможности за работа", заяви Хилборн.

Изглежда, че респондентите в проучването разбират, че нямат друг избор, освен да възприемат подходи извън традиционните увеличения на компенсациите, включително осигуряване на по-голяма гъвкавост там, където талантът постоянно пребивава, предлагане на служителите по-високи бонуси за подписване и инвестиране в задържане.

В крайна сметка, тъй като този недостиг на таланти принуждава компаниите да развиват по-нататък техните бизнес оперативни модели, цифровата трансформация и автоматизацията на работата ще бъдат от решаващо значение.

"Демографските факти са ясни – има и ще продължи да има все по-малко хора, които да заемат свободни работни места. Компаниите трябва да приемат тази реалност и все повече да търсят цифрови решения, за да компенсират недостига на работници", казва Хилборн.

Освен недостиг на работна ръка, има и недостиг на експертиза. Повечето организации в проучването на West Monroe планират придобиване преди края на 2021 г. Респондентите от C-suite избраха придобиването на нови способности като втората най-честа причина за придобиване, след самото географско разширяване.

M&A, разбира се, отдавна е начин за привличане на нови и специализирани таланти. Но за ефективно изпълнение на сделката, особено когато разчитате на нея, за да привлечете външни таланти за запълване на нуждите от работна ръка, Хилборн отбелязва, че е важно да се приведе в съответствие организационната структура, стратегиите за таланти и управленските практики, за да се засили желаната култура и поведение. В противен случай привлеченият талант може да не се задържи много дълго или да се представи добре.

През последните 18 месеца сме виждали много повече признаци за търсене на помощ, отколкото преди. Но пандемията просто ускори това, което вече се случва или ще се случи, когато става въпрос за широки трудови проблеми. И тъй като недостигът на работна ръка, който изпитваме в момента, няма да изчезне скоро, компаниите ще трябва да използват по-широк набор от допълващи се решения, когато става въпрос за техните нужди от таланти през следващата година. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ