Открий слабото място: безпогрешни тактики за водене на преговори

Открий слабото място: безпогрешни тактики за водене на преговори

Може да не се мислите за човек, които има нужда от особени умения за преговори, но истината е, че способността да постигате съгласие с хората е нещо, което може да допринесе за изграждането на добри взаимоотношения и за получаването на нещата от живота, които наистина желаете.

Независимо дали става въпрос за личния ви живот или за вашата кариера, воденето на преговори е умение, което всеки може да овладее.

Ето няколко съвета как да бъдете по-добър в изкуството на преговорите.

1. Идентифицирайте слаби места

Най-важното при воденето на преговори са слабите места на всяка от участващите страни, в това число и вашите собствени. Може например да се нуждаете от компания, която се занимава с грижи и поддръжка на тревни площи, защото планирате да организирате парти с 100 души в двора на вашата къща, но моравата ви е в трагично състояние.

Вие, разбира се, търсите най-добрата цена,  но ако фирмата знае, че имате само един ден, за да справите с проблема, тя може да се възползва от слабото ви място при договарянето на цената на услугата.

2. Създайте връзка с другия участник в преговорите

Изграждането на връзка с човека от другата страна на масата за преговори е изключително полезно, защото тя може да ви помогне да разкриете по-лесно слабите му места. Колкото по-добри са вашите взаимоотношения, толкова по-дълбоко ще е вашето разбиране за това, от какво се нуждаят и от какво са готови да се откажат.

 

3. Бъдете наясно къде сте готови да направите отстъпка

 

Обмислете какво е наистина важно за вас, но не толкова за тях, и обратното. Борбата за нещо, което е от минимално значение за вас, е чиста загуба на време. Преговорите са базирани на вземане и даване. Добре е и двете страни да са доволни от крайния резултат.

4. Направете проучване

Запознайте се с хората, които ще присъстват на масата за преговори, преди да отидете. Бъдете сигурни, че те са направили същото прочуване. Познанието ни дава увереност, която успокоява чувството на несигурност.

5. Никога не провеждайте преговори по имейл

Говорете с човека по телефона или се срещнете лично. Голяма част от комуникацията по електронната поща се губи, заради липсата на невербалния контекст - вие не знаете как се чувства и реагира вашия събеседник на това, което пишете.

6. Влезте в роля

Без значение дали става въпрос за преговори за нещо малко и незначително или за среща с някой, с когото имате близки отношения, влезте в роля, която да ви помогне да представи позицията си  по-добре. Ролята може да бъде във вашата глава, да говорите на глас със себе си или пък с вашето семейство, приятели и колеги.

7. Не водите битки, които не си заслужават

Ако преговорите са се запътили към нежелан за вас резултат, преценете колко големи ще са щетите, ако просто се оттеглите. Можете ли да понесете удара или ще си създадете прекалено голям проблем? Ако ответната страна не е готова да ви даде това, което искате, помислете за нещо друго, което тя може да ви предложи.

Кристина Десмараис за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ