Да слезем от „хедонистичната бягаща пътека“!

Да слезем от „хедонистичната бягаща пътека“!

Да слезем от „хедонистичната бягаща пътека“!

Много от нас си водят най-различни списъци. Независимо дали става въпрос парче хартия, за умствена инвентаризация или за някакво мобилно приложение, почти всички имаме някакви списъци, било то със задачи или с преживявани и постижения, които се надяваме да имаме преди времето ни в този свят да изтече.

Това е напълно нормално. Когато мислим за начини да подобрим нашия живот, първите ни идеи обикновено са свързани с добавяне на неща: „Бих бил по-щастлив, ако кариерата ми се развиваше добре“ или „Една почивка на Хаваите щеше да ми се отрази добре“.  Звучи ли ви познато? При този подход обаче има един проблем – изследвания показват, че този наичн на мислене има обратен ефект.

Проблемът със списъците

Когато си поставяте някакви цели, вие си давате добър инструмент, който може да ви помогне да реализирате амбициите си и да внесете смисъл в живота си. Някой не казва, че седенето на дивана, докато успеха сам не ви намери, е ефективен метод за постигане на удовлетворение от живота. Редица прочувания обаче показват, че когато човек постига целите си, той изпитва само моментно задоволство. След този кратък емоционален пик, недоволството отново бързо се прокрадва в нашето ежедневие, карайки ни да задуваме за следващото постижение от нашия списък.

Психолозите наричат ​​това явление „хедонистична бягаща пътека". Всички останали просто разбираме, че колкото и да сме фантазирали за гигантски телевизор, бляскава почивка или дългоочаквано повишение, в момента, в който ги получим, ние започваме да мислим за още по-голям екран, следващото стъпало в кариерата или още по-екзотично място за ваканция.

Как човек може да слезе от тази бягаща пътека и да намери трайно удовлетворение? Това е темата на последната статия на професорът в Харвардското бизнес училище и колумнист на The Atlantic Артър Брукс. Ако търсите практичен съвет за това как да се освободите от постоянно нарастващите амбиции, Брукс предлага да създадете един по-различен тип списък.

„Всяка година, когато дойде рождения ми ден, аз правя списък с всичките си желания – нещата, които се вписват в традиционните категории на Тома Аквински за пари, власт, удоволствие и чест. Опитвам се да бъда напълно честен. Не изброявам неща, които всъщност бих мразил и никога не бих ползвал, като например яхта или ваканционна къща. По-скоро се насочвам към моите слабости, повечето от които, макар и да ми е неудобно да призная, са свързани с възхищението на другите от моята работа", пише той.

След това Брукс отделя време, за да си представи как би изглеждал животът му след пет години, ако е наистина е бил щастлив и успешен. Как би изглеждал живота му, ако е следвал ценностите си и е постигнал психологически мир. Брукс сравнява списъка с желанията си с представата си за хубав живот, преценявайки дали нещата, които иска да има, ще го приближат до тази мечтана реалност.

Целта на това упражнение не е да унищожите мечтите си. Хората често съжаляват, че не са пътували повече или че не са започнали бизнес, когато са имали възможност. Добре осмислените цели са изключително полезни. Идеята на Брукс е, че човек трябва да знае защо мечтае за нещата, за които мечтае.

Ако даден артикул от списъка ви отговаря на най-дълбоките ви желания и ценности, то не трябва да се отказвате от него. Ако обаче неговата цел да е впечатли съседа или да утоли жаждата ви за чувство за успех и валидация, то той е безполезен.

Изваждане е по-полезно от добавянето

Когато учените молят хората да решават проблеми от какъвто и да е било тип, първата им реакция е да добавят елементи към него. Те смятат, че една нова функция, допълнително правило или различна съставка могат да подобрят крайния резултат. Според последните прочувания обаче изваждането е по-полезно от прибавянето.

Според Брукс същото важи и за живота ни. Когато чувстваме недоволство или ужас от начина, по който върви живота ни, ние веднага търсим нещо повече – повече пари, повече власт, повече признание. Тези неща обикновено не помагат с нашите угризения. Брукс съветва вместо това да отделяте няколко минути, за да помислите дали нямате нужда от по-малко – по-малко стрес, по-малко натоварване и по-малко работа. „Обърнатият списък“ може да ви доближи до щастие, което не може да ви донесе дори най-ценния обект на вашето желание.

.......................

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ