Критикуват ме? Не се страхувам от това!

Критикуват ме? Не се страхувам от това!

Всички сме имали моменти в живота, когато сме получавали наистина тежки критики, които са ни карали да се съмняваме в себе си. Може те да са дошли на пръв поглед от нищото - по средата на някаква работна среща или от колега, който ни е нападнал словесно в коридора на офиса. Може би сме се скарали с клиент или пък сме получили невинна, но брутално искрена оценка от детето си от рода на - „Тате, новата ти прическа е ужасна!“.

Когато тези сурови и неочаквани критики обаче идват от шеф или колега и самите ние осъзнаем, че в тях има огромна доза истина, това може да доведе до тежък психологически удар, който да ни накара да чувствате срам, гняв, омраза. Този тип критики водят до тежки депресивни състояния и ни карат да се затваряме в черупката си, избягвайки всякакъв контакт с външния свят.

Естествено, много хора биха казали, че проблемът е в начина, по който са отправени тези критики и че е важно при даването на обратна връзка да се подхожда с такт и дипломатичност. Може ли обаче да обърнем призмата? Какво ще стане, ако се научим да се справяме с тежките критики, като започнем да управляваме чувствата, които изпитваме, когато ставаме жертви на неочаквани удари от хората около нас?

Тази идея е в основата на последната статия на водещия социолог Джоузеф Грени в Harvard Business Review. В нея той изтъква резултати от проучване на екипа му, посветено на начина, по който хората реагират на критики.

„Прекарах по-голямата част от живота си, вярвайки, че най-добрият начин да помогнем на хората, които получават негативна обратна връзка, е като науча онези, които ги критикуват, да подобрят начина, по който се изразяват. Вече съм убеден, че това е било грешка“, казва той.

Грени очертава четири стъпки, които могат да ни помогнат да запазим спокойствие и да реагираме по-продуктивен начин, когато бъдем изненадани от неочаквана критика:

1. Съвземете се

Когато получим изненадваща критика, Грени съветва да дишаме дълбоко и да анализираме начина, по който се чувстваме. Колкото по-добре осъзнаваме първичните емоции, които изпитваме, толкова по-малко вероятно е да бъдем обсебени от „вторични ефекти“ като гнява, отбранителност и силен страх.

„Свържете се с вътрешния си глас, повтаряйки фрази от рода на „Това не може да ми навреди. Аз съм в безопасност“, казва Грени.

2. Разберете причината за критиката

Опитайте да разберете какво стои зад критиката, която сте получили. Бъдете любопитни и попитайте другия човек за подробности и примери, върху които той базира критиката си. След това изслушайте спокойно неговите доводи, все едно той говори за някой друг.

„Просто трябва да се държите като добър репортер, който се опитва да разбере фактите около историята“, коментира Грени.

3. Дайте си време за възстановяване

Когато получите някаква остра критика, трябва да си дадете време, в което да се успокоите и да осъзнаете какво точно чувствате. Кажете на другия човек, че трябва да помислите върху казаното от него и че ще му отговорите, след като разгледате фактите около неговата критика.

4. Предприемете действие

Докато обработвате негативните отзиви, които сте получили, бъдете достатъчно смирени, за да търсите „истините“ в критиката и да осъзнаете грешките, които може да сте направили, казва Грени. След това поговорете отново с човека, който вие критикувал и споделете вашите мисли. Кажете кои части от критиката приемате и кои не и поемете ангажимент за коригиране на нещата, които оценявате като ваши грешки.

.........................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ