Митове и легенди за успешната кариера

Митове и легенди за успешната кариера

Митове и легенди за успешната кариера

Кариерният ръст – това е нещо, което рано или късно превзема центъра на внимание на всеки човек. Защото да управляваш развитието на кариерата си е част от управлението на собствения ти живот.

Да, темата е благодатна за препоръки, съвети, закони, наставления – цял океан можем да напълним с тях. И като всеки друг океан, тук също има подводни камъни – например, категоричната аксиома, че успешната кариера е невъзможна без висше образование. Така ли? А Стив Джобс?! А Брансън?! ...и много, много други, които днес са в правото си повече от всеки да ни поучават как се става велик. Има и други клишета, опровергани от реалността. На първо време, да си припомним пет от тях.

Ще се наложи да се учите на неща, които не ви интересуват

Хората, които обичат това, с което се занимават, максимално реализират своя потенциал и много по-често постигат просперитет. Те не си губят времето с неща, които нямат никакво отношение към техните интереси и призвание.

Длъжни сте да правите, това, което са правили много други преди вас

 Да, можете и да постигнете успех като тръгнете по пътя, проправен от други. Но истинските звезди стават такива, защото сами прокарват пътища. Те търсят и откриват посоки, за които никой друг не се е сещал преди това. Затова, не се страхувайте да нарушавате правилата – пътят към успеха е уникален, както е уникален всеки човек по своята същност.

Някой друг знае кое е най-добре за вас

Подобно твърдение може да бъде приемливо и то само донякъде за децата, в онзи период от живота им, когато родителите носят цялата отговорност за тяхното благополучие. Но когато говорим за построяване на достойна кариера, вероятността за успех е право пропорционално на количествата действия, които именно вие смятате за правилни. Най-важното тук е да се вслушвате в себе си и да се научите да си сътрудничите със собствената си интуиция.

Успехът = висока заплата

Това е основен ръководен за много хора. И резултатът често е печален, защото избират неподходящи, скучни, измъчващи духа професии. Е, околните често са готови да обявят някой за напълно смахват, защото е напуснал добре платена служба. Но и често грешат.  Джеф Безос създава Amazon след като напуска работа със страхотни пари и игнорира всички предупреждения на своя бос и наставник да не се хвърля в рискови начинания. Безос взе решение, без да мисли за парите, но и парите често отиват при тези, които избират да следват истинското си призвание.

Трябва по-често да се вслушвате в мнението на другите

Точно обратното – за успешната кариера, често е по-добре да се игнорира чуждото мнение. Дженифър Крокър, психолог от Мичиганския университет провела важно социологически изследване, което доказало: когато вземат важно решение за себе си, основано на мнението на другите, хората страдат. Когато прекалено разчитате и се съобразявате с другите, особено по отношение на професионалното ви развитие, не чакайте траен и устойчив успех – той е невъзможен, докато сте в дилема със самия себе си.

По материали от E-executive

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ