Лошият късмет е само оправдание

Лошият късмет е само оправдание

Лошият късмет е само оправдание

Късметът е една мистериозна величина в живота на всеки човек, която има склонността да се проява по възможно най-неочакваните и странни начини. Понякога нещо, което на пръв поглед изглежда като проклятие, се оказва невидима благословия, а друг път привидно невероятна възможност завършва с горчив край. В други случаи един злощастен инцидент води след себе си поредица от неприятни събития и лош късмет. В тези момент човек се чувства напълно безсилен пред прищевките на съдбата и лесно може да изпадне в депресивни състояния, които само да влошат ситуацията.

Макар че не можете да контролирате външните обстоятелства, може да предприемете действия, които да ви помогнат да си възвърнете надеждите и да започнете да гледате на нещата по един по-оптимистичен начин. Въпреки че тези действия най-вероятно няма да донесат мигновенни резултати, те могат да ви насочат в една по-позитивна посока и да ви помогнат да откриете възможности, за които преди това дори не сте си представяли.

Поставете се в необичайни  ситуации

Когато станете жертва на поредица от нещастни събития, идеята, да се изолирате от външния свят и да се насочите към онези неща, които са ви най-добре познати и които ви карат да се чувствате сигурно и комфортно. В някои случаи именно това е нужната първа стъпка, която да ви позволи да загърбите трудностите и да продължите напред. Важно е обаче да  не позволявате на този период на изолация да продължи прекалено дълго време.

„Много често късметлиите полагат целенасочени усилия, за да внесат разнообразие живота си“, казва Ричард Уайзман, професор по психология и автор на „The Luck Factor“. Според Уайзман това им позволява да попадат по-често в ситуации, в които да се възползват от „случайни“ срещи и запознанства с хора и да се натъкват на неочаквани възможности.

Направете нещо, което да ви позволи да вникнете по-дълбоко в мислите и емоциите си

Лошият късмет върви ръка за ръка с неприятните чувства и емоции. Когато преживеете някаква неприятна случка, първата ви реакция е да опитате да потиснете чувствата си и да забравите възможно най-бързо за случилото се.

Ако обаче искате наистина да се отървете от негативните емоции и продължите напред, то трябва да отделите малко време, за да разберете по-добре чувствата си и да откриете как да ги използвате по продуктивен начин. Когато губи работата си през 2007 г., писателят Дейна Робинсън  прекарва много време в размисли за несигурността в нейния живот, които по-късно отразява в няколко от книгите си. Тя споделя, че това не само е подействало като лек срещу стреса, на който е била подложена, но й е дало и нужната енергия и мотивация да преследва възможности за работа на свободна практика.

Фокусирайте се върху коригирането на грешките

Понякога неприятните моменти в живота ни са последици от лошо решение, които не винаги може да предвидим. Вместо да съжалявате за избора, който сте направили, най-добре е да фокусирате вниманието си върху изграждането на план за това как да продължите напред.

Майк Уитакър, автор на „The Decision Makeover: An Intentional Approach to Living the Life You Want“, казва, че успешните хора бързо приемат мерки, които да коригират лошите им решения.

„Повече хора не предприемат никакви действия след някаква тежка загуба, защото мислят, че това би било прекалено болезнено за тях. Когато успешните хора се сдобият с достатъчно доказателства, че са взели лошо решение, те не се двоумят дори за секунда. Те са готови да зарежат напълно цял бизнеса и да се тръгнат в крайно различна посока, ако смятат, че това ще им помогне да продължат напред. Те се провалят бързо и се изправят обратно на крака светкавично“, казва Уитакър.  

Не бягайте от страховете си

Може да звучи контрапродуктивно, но в най-трудните моменти може да ви бъде от полза да се обърнете към негативните си емоции, особено на страха, който ви кара да чувствате безпокойство и напрежение. Дизайнерът Джон Контино казва, че именно този страх го е накарал да предприеме действие и да създаде творбите, с които днес е най-горд.

„Когато се озова в ситуация, в която клиентите ми изпитват трудности при избора на дизайн за своя бранд, често, в характерния за мен драматичен начин, казвам,: Всички така или иначе ще умрем, нека направим нещо страхотно!“ Нямам намерение да нараня чувствата на клиента, но в крайна сметка рано или късно на всички ни идва времето. Бил съм на ръба на смъртта и знам какво е чувството. Всички имаме желание да изградим нещо, което да оставим след себе си, и аз съм посветил живота си на това да помагам на хората да реализират тази си мечта“, казва Контино в книгата си „Brand by Hand: Blisters, Calluses, and Clients: A Life in Design“.

Той казва, че се чувства най-креативен в моментите, когато е подложен на най-голямо напрежение и емоционалното му състояние е най-нестабилно.

„Моментът, в който подложим на съмнение идеите си, е моментът, в който креативността ни умира. Когато отхвърлим тези съмнения и се изправим пред страховете си се случва истинската магия, истинските иновации“, казва Контино.

Припомнете си моменти от вашето детство

Дизайнерът Тед Леонхард споделя, че мислите за неговото детство му позволяват да си припомни кои неща в живота му са наистина важни и да го мотивират да предприеме действия, когато късметът започне да му се изплъзва. Тайната, според Лоенхард, е да мислите за времето, когато за пръв път сте изпитали онова „чувство на удовлетворение, върху което по-късно сте изградили цялата си кариера“.

За един фотограф това чувство може да идва от първата снимка, която е направил с камерата, подарена от неговия баща, докато за писателят това може да е споменът за първия път, когато майка му го е завела в библиотека.

„Нашите спомени крият улики за това как да продължим напред и да разпалим отново пламъка на страстта си към работата. Те са нещото, което ни дава нужната мотивация, когато кариерата ни се нуждае най-много от нея“, казва Леонхард.

..........................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември