Промяна и несигурност

Промяна и несигурност

Промяна и несигурност

Сливанията могат да помогнат на бизнеса да расте, да се разшири и да стане по-печеливш. Те също така позволяват на организациите да получат допълнителни клиенти и пазарен дял, без да се налага да преминават през процеса на изграждане на нови бизнес субекти от самото начало. Но сливанията идват и с дълъг списък от различни предизвикателства, които трябва да бъдат правилно маневрирани. Едно от тези предизвикателства включва комуникация със съществуващите служители и задаване на правилни очаквания за това какво да очаквате.

От гледна точка на управлението и стратегическото лидерство, комуникацията с вашите служители може да не е първото нещо, което имате предвид при сливане. Това е жизненоважна съставка в цялостния процес. Ето няколко причини защо:

Промяна и несигурност. Не подценявайте как промяната и несигурността около събитие за сливане могат да повлияят емоционално на служителя в компанията. Потенциалните промени в доходите, заплатата, длъжността и отговорностите са достатъчни, за да накарат служителите да се страхуват. Правилната комуникация може да запази хората спокойни и съсредоточени.

Смесване на култури. Всеки път, когато две различни култури се сливат, трябва да има някой, който да ръководи и да се увери, че гласът на всяка страна е чут. Добрата комуникация помага в това отношение.

Текучество на служителите. HR трябва да определи кой остава и отива в тази нова организационна структура. Добрата комуникация гарантира, че можете да поддържате най-добрите таланти щастливи.

Служителите ще формират свои собствени мнения и мисли за сливането, независимо дали получават информацията от вас или я научават от други места. Улеснявайки тази дискусия, имате по-голям шанс да предотвратите погрешни схващания и неистини. Как ефективно общувате със служителите си, така че те да останат спокойни, обективни и продуктивни през целия процес? Ето четири съвета.

1. Обявете сливането възможно най-скоро 

Не правете грешката да чакате твърде дълго, за да обявите сливането на служителите си. Колкото по-дълго чакате, толкова по-вероятно е те да го чуят от друг източник (което означава, че някой друг контролира разказа).

Когато обявявате сливането, най-добре е да го направите лично. Въпреки това, в днешната епоха на виртуален бизнес, отдалечена работа и множество места, това не винаги е възможно. Друга възможност е вътрешно предаване на живо видеообявление.

Важно е служителите да чуват гласа ви и да виждат лицето ви. Докато официалното писмо или имейл може да придружава съобщението, писмените съобщения не могат да предадат тона на гласа ви или езика на тялото ви.

2. Отстранете притесненията и безпокойството 

От гледна точка на управлението, сливането се основава на стратегическа визия, изчислена в пари. Но от гледна точка на служителя, това е силно емоционална ситуация. Всеки път, когато има внезапна промяна, има прекъсване. Това може да доведе до притеснения и тревожност. Служителите ще имат въпроси като: "Какво означава това за бъдещето ми в компанията?", "Ще се променят ли ежедневните ми задачи?", "Ще бъда ли принуден да се преместя?" и други. Направете всичко възможно, за да се справите директно с тези опасения, преди служителите да имат шанс да клюкарстват и да разпространяват информация, която не е вярна.

3. Среща с отделни служители 

Въпреки че може да не е възможно да се срещнете с всички лице в лице, добра идея е да се срещнете с ключови лица от екипа в даден момент от процеса на сливане. Това ви позволява да отговаряте на въпроси и да поставите най-талантливите си служители в правилната нагласа – увеличаване на задържането на работната сила в компанията и намаляване на вероятността от скъпо текучество.

4. Използвайте HR отдела за връзка между ръководството и служителите 

След обявяването на сливането, вашият HR персонал наистина е този, който ръководи дейността по отношение на комуникацията със служителите. Уверете се, че им предоставяте правилната информация и ресурси, за да стигне правилната информация успешно до отделните екипи. Използвайте HR отдела за връзка между ръководството и служителите. Сливането е голяма работа за една компания. Като проактивно комуникирате за случващото се на всяка стъпка от пътя, можете да създадете ниво на прозрачност, което насърчава служителите да ви се доверяват.

Източник: Нейт Нид, главен и управляващ директор на InvestNet, портал за директни онлайн инвестиции, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ