8000 балона полетяха над Берлин в годишнината от падането на Стената

Около 8000 хелиеви балона бяха пуснати в нощното небе над германската столица Берлин снощи в рамките на частванията по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Стотици хиляди хора се събраха на различни места в града, за да наблюдават как балоните се носят нагоре, докато симфоничен оркестър и хор изпълняваха Одата на радостта от Бетовен.

Градът вчера бе обхванат от празнично настроение, с множество тържества и церемонии, каквито не е имало до момента по повод падането на Стената. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че това историческо събитие е показало на света, че мечтите могат да се сбъдват, съобщава Би Би Си. В тържествата участваха и президентът Йоахим Гаук, както и други германски политици, наред с множество високопоставени гости от чужбина, допълва немската агенция ДПА.

Гаук посети мемориалния комплекс на улица "Бернауер", където е запазен фрагмент от стената. Там се състоя церемония с полагане на цветя в памет на загиналите при опит за бягство на Запад и беше отслужена литургия в близката църква.

В изложбените зали на комплекса канцлерът Меркел откри постоянна експозиция "1961-1989 Берлинската стена", съобщава БТА. После тържествата продължиха в концертната зала на площад "Жандарменмаркт", където имаше тържествено събрание с участието на президента и канцлера.

Нa състоялата се в събота в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история.

"Невъзможно е задълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, за да я ползваш".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ