Домати, лук и моркови са най-често отглежданите пресни зеленчуци в ЕС

Домати, лук и моркови са най-често отглежданите пресни зеленчуци в ЕС

Домати, лук и моркови са най-често отглежданите пресни зеленчуци в ЕС

 През 2022 г. пресни зеленчуци са били отглеждани на 2 млн. хектара земя в Европейския съюз (ЕС), от които са били събрани 59,8 млн. тона култури. Трите най-често отглеждани пресни зеленчуци, в количествено отношение,  са доматите (15,4 млн. тона прибрана продукция), лукът (6,2 млн. тона) и морковите (4,4 млн. тона), показват данните на Евростат, оповестени днес.

През 2022 г. в ЕС са произведени 14,7 млн. тона  семкови плодове (12,6 млн. тона ябълки и 2,1 млн. тона круши), 10,5 млн. тона цитрусови плодове, 6,3 млн. тона костилкови плодове ,като праскови, нектарини, кайсии, череши и сливи, 2,6 млн. тона субтропични и тропически плодове - смокини, киви, авокадо и банани, както и  1,1 млн. тона ядки и 0,7 млн. тона горски плодове.

Производството на някои пресни зеленчуци е концентрирано в определени държави. Така например през 2022 г. 40% от добитите домати в ЕС са били произведени в Италия, следвана от Испания (24%) и Португалия (9%).

Холандия е водещият производител на лук с почти една четвърт (24%) от добития в ЕС лук, изпреварвайки Испания (20%) и Франция (12%). Най-големите производители на моркови са Германия (18% от общия добив в ЕС), Франция (15%) и Полша (14%), поясняват от Евроста.

Италия, Полша, Испания и Франция са били основните производители на плодове, горски плодове и ядки (с изключение на цитрусови плодове, грозде и ягоди) в ЕС, отчитат още от Евростат.

Основните производители на ябълки през 2022 г. са били Полша (34%), Италия (18%) и Франция (14%). 

Що се отнася до прасковите, на три държави се падат над 90% от производството. Това са  Италия (34%), Гърция (33%) и Испания (24%), а останалите държави от ЕС допринасят само с 9%. 

Италия (25%), Нидерландия (17%) и Белгия (17%) пък са били основните производители на круши.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ