Новият шампион във World Class България: Малките детайли отличават добрите от най-добрите

Новият шампион във World Class България: Малките детайли отличават добрите от най-добрите

Венцислав Тренчев е на 22 години от Благоевград. Завършил е Американския университет там с отличие (Cum Laude) с двойна специалност – Бизнес администрация и икономика. Той е новият шампион на България в състезанието World Class 2024 и ще представлява страната ни на световно ниво през септември в Шанхай. Разговаряме с него откъде идва страстта към коктейлите.

- Как реши да се занимаваш с барманство?

- Стана съвсем случайно. С моята приятелка Дарина заминахме преди 3 години, лятото на 2021, за Колорадо, САЩ - на бригада. Работехме в едно планинско ресторантче, наподобяващо хижа като сервитьори, които също изпълняваха функцията на бармани. За първи път се сблъсках с барманството тогава и въпреки че в менюто имахме 10 коктейла, да ги приготвям ми беше най-любимото от цялата работа на сервитьор. Скоро гостите на ресторанта започнаха да молят другите сервитьори аз да им приготвям коктейла, въпреки че уж всички ги правехме по една и съща рецепта. Така започнах да взимам поръчките за бара на другите ми колеги, да експериментирам повече, да следя наличието на алкохол и съвсем скоро станах и отговорник на бара.

След година и половина, изкарвайки още едно лято в Колорадо и начален курс за барманство, с Дари решихме да си отворим наш собствен кафе-бар по американски модел. Освен спестените пари от двете бригади, с Дари решихме да участваме в една акселераторска 6-месечна програма в университета, Elevate, от която спечелихме инвестиция от $10 000, както и менторство, които също помогнаха за отварянето на бара.

- Кое е най-важното за един барман?

- Според мен не е едно качество, а по-скоро комбинация от много. Вниманието към детайла, отдадеността към процеса, гостоприемство и позитивно настроеното мислене са само малка част от арсенала на един добър барман. Малките детайли отличават добрите от най-добрите.

- Най-добрият и най-лошият клиент са?

- В курса по барманство научихме, че към клиентите на бара е хубаво да се обръщаме като наши гости, а ние да сме в ролята на домакини. За мен най-добрият гост е този, който се доверява на мен и колегите ми в нашия бар и ни позволява да разгърнем креативността ни в правенето на напитка, като ни споделя какво обича или харесва. Така можем да го изненадаме с най-добрата напитка направена (в много от случаите) специално за него. Разбира се, нашата роля в този процес е също много важна, защото за да ни се довери, ние трябва да сме му се доказали и да сме му спечелили доверието с добра напитка от преди това. Тоест за да имаме добър гост -  и ние трябва да сме добри домакини. 

Най-лошият може би пък ще е съвкупност от няколко неща: гост, който не обича да експериментира; гост, който не изслушва и не ти дава шанс да му спечелиш доверието като барман; гост, който винаги е недоволен; и гостът - всезнайко, който смята себе си за по-образован в тема напитки, макар и никога да не е шейквал и един коктейл.

- Любимият ти коктейл и защо?

 - Като цяло аз съм от барманите, които не пият в общоприетия смисъл на думата, а по-скоро от време на време пробвам коктейли заради страстта ми към миксирането. Харесвам по-нискоалкохолни напитки тип highball. Също така харесвам текила. Може би поради тези причини съм фен на Paloma - текила, лайм и грейпфрут сода.

- Колко рецепти за коктейли знаеш? И всъщност кое е по-важното - да знаеш много рецепти или да импровизираш? 

- Точна бройка не мога да кажа. Със сигурност са над 100. В моя бар сме на принципа, че импровизацията е много важен елемент от това да направиш преживяването на своите гости по-интересно и по-специално. Въпреки че имаме меню с авторски коктейли, главната аудитория, на която разчитаме са повтарящи се студенти - те често искат да пробват нов коктейл и тъй като са студенти, са много любопитни и склони да експериментират с нова напитка, извън менюто. В такива случаи, питаме нашите гости:

  • Какво им се пие: сладко, кисело, горчиво, люто или солено?
  • С кой вид алкохол: водка, ром, текила, уиски, джин или ракия?

И спрямо техните отговори си позволяваме да експериментираме и импровизираме. Тук обаче е много важно да се отбележи, че импровизацията на току-що измислен коктейл е всъщност много често интерпретация на класическа рецепта, съответно за да импровизираш, трябва да имаш преди това добра база на класически напитки.

- На конкурса беше със семейството и партньорката си. Те как гледат на барманството?

- Напълно ме подкрепят, за което съм много благодарен. Дори сега в Китай ще бъдат заедно с мен и ще следят представянето ми. Според мен това е едно от предимствата ми пред другите състезатели - аз не се състезавам сам, а заедно с мен се състезават и близките ми. Тяхната подкрепа е безценна за мен и нещо което ме мотивира да продължавам напред.

- Колко трудно беше да спечелиш?

- Изключително трудно. Колегите, срещу които се състезавах са бармани с много по-дълъг опит от мен зад бара и наистина достойни състезатели. За да стигна тяхното ниво и да успея да спечеля, трябваше да направя много сериозна и усърдна подготовка, която изискваше всекидневна отдаденост. Това включва доста четене, трениране, мислене, проучване, безсънни нощи, проби и грешки. Казвам, че ми беше “изключително трудно”, тъй като тази подготовка трябваше да я балансирам заедно с учене за изпити и работата в бара, която като собственик - не признава почивка или скатаване. 

За мой лош или добър късмет, вторник преди състезанието на World Class имах държавен изпит по Икономика, а в четвъртък в 9 сутринта, ден след състезанието - държах пък изпит по другата ми специалност - Бизнес администрация. Тоест, дори не успях да отпразнувам победата си, тъй като се прибрах и почнах да преговарям за последен път за изпита.

- Гледайки отстрани състезанието в София, изглежда така, сякаш няма конкуренция и всички бармани се радвате и подкрепяте. Така ли е наистина?

- Така е да. Това е трето състезание, в което участвам (както споменах съм професионално барман от 18 месеца и доскоро не бях участвал в подобни формати). Това, което ми направи огромно позитивно впечатление е, че с моите "конкуренти" всъщност много се подкрепяхме, помагахме си и т.н. Например, когато някой си бе забравил инструменти, друг му преотстъпваше своите.

- Как отпразнува наградата?

- Победата отпразнувах чак след няколко дни, защото след състезанието трябваше веднага да пътувам за родния си град и да започна да се подготвям за държавен изпит. Два дни по-късно обаче празнувах завършването си в университета и на абсолвентския бал успях да полея и двата повода. Трябваше да мине седмица обаче, за да си стъпя обратно на земята и да осъзная какво ми се случи.

- А какво пие един барман в извънработно време?

- Аз обичам да експериментирам с различни вкусове и експериментални комбинации. С Дари много пътуваме из света и обикаляме барове от класацията World 50 Best Bars. Към момента сме обиколили около 25% от топ 50 баровете за последните 2 години. За нас е изключително важно да наблюдаваме работата на други колеги и да черпим вдъхновение от тях. Затова и най-често си поръчвам от авторските им напитки, за да се запозная с нови вкусове, техники и начини на приготвяне. От ходенето на барове и опитването на чужди напитки черпя мотивация, нови идеи и фантазия. Разбира се, понякога съм и в настроение за най-обикновен, но перфектно приготвен класически коктейл.

- Всеки барман ли си мечтае да има собствен бар? 

- Не мисля. Да си барман и да си собственик на бар са две много различни понятия и понякога двете могат да си пречат. Когато станеш собственик на бар, фокусът се изменя и вече не е само върху напитките и гостите. Започвам да мислиш и да се тревожиш и върху други неща, като това да си ефикасен, да излизат числата, да е здравословна работната среда, да работи климатика и т.н. Ангажиментите на добър собственик и мениджър в моя случай често приоритизират ангажиментите ми на добър барман, който има време да учи, чете и да се упражнява.  

- Кой е най-добрият съвет, който си получавал от друг барман?

- "Mise en place, saves your class" - Манол Лазаров, World Class Bulgaria 2019, 2022 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Дина Темелкова е Мениджър на годината 2025
На днешната дата, 11 ноември. Започват „Вълчите празници”, имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория
Учени откриха бактерии, които ядат пластмаса в океана
За последно: Милиардерът Уорън Бъфет ще дари 1,35 млрд. долара за благотворителност, преди да се оттегли
София влиза за първи път в престижна класация на PwC за европейските имотни пазари
Европейската комисия изплаща на България 438,6 млн. евро по плана за възстановяване
Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
Сирия се присъединява към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“