Перфектното яйце: Не без термометър и хронометър

Перфектното яйце: Не без термометър и хронометър

Яйцата са една от най-полезните храни, стига да не прекаляваме, разбира се. Но са и една от най-капризните храни.

Какво представлява перфектното яйце? Рохко и разливащо се в устата или твърдо сварено, способно на издържи удар с чук?

Термометърът е категоричен: перфектното яйце е свареното на 64 градуса. Ако искате белтъкът да остане копринено бял, а жълтъкът да е кремообразен.  Белтъкът коагулира при 62 градуса, а жълтъкът при 62. Средно – 64 градуса.

След това идва ред на хронометъра – колко време да се вари яйцето? Отговорът е дълго и бавно. 45, 50, 60 минути, може и няколко часа.

Според изследванията на френския Център за изследвания и изучаване на храните  времето е точно 45 минути на 63,2 градуса.

Някои препоръчват да сложим яйцето във фурната и да нагласим точната температура и точното време. Сигурно е едно: не го слагайте в микровълнова печка.

Както е сигурно и, че перфектното яйце не става за 3-6-9 минути в кипяща вода. Резултатът е твърде жилав.

Варенето при ниска температура е отдавна известен метод, но все още недостатъчно възприет – нали все бързаме. Японците са познати със своите онсен тамаго – потопени в топла вода, която никога не стига до точката на кипене. Еврейските общности по традиция оставят яйцата леко напукани да се варят по 6 и повече часа заедно с люспи от лук или цвекло – за цвят и красота.  

Ако все пак нямате нерви да дочакате перфектото яйце, трябва да знаете, че независимо дали е рохко или твърдо сварено, до посиняване, вкусът е еднакъв, поне така би трябвало, ако яйцето е прясно.

Остава да му се намери компания – почти няма неподходящ продукт за съчетаване с яйце и всичко зависи от настроението на готвача (и от наличностите в хладилника).

Или както казва философът Даниел Превост, времето минава, яйцето остава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ