Учени: Внимавайте с опаковките на храните, може да напълнеете
Химикали, съдържащи се в опаковките на храните, могат да доведат до напълняване, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от германско проучване.
Дори ниски концентрации на въпросните химикали могат да предизвикат нарушения вхормоналния баланс и проблеми с теглото.
Фталатите, които правят хранителните опаковки по-гъвкави, най-често попадат в човешкия организъм от опаковките на мазни продукти като сирене и колбаси, но могат да проникнат и през кожата. Фталати се съдържат и във виниловите подови настилки и покривки за маса.
Авторите на настоящото проучване от центъра "Хелмхолц" в Германия предупреждават, че излагането на действието на фталатите, дори в ниски концентрации, може да причини изменение в метаболитните процеси, посочва БТА. Метаболитните процеси влияят върху степента на изгаряне на калории и всяка промяна в тях може да предизвика натрупване на тегло.
Изследователите са установили, че под въздействието на фталатите се увеличава пропорцията на ненаситените мастни киселини в кръвта и се нарушава метаболизма на глюкозата.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.