Банките готови да дадат 20 млрд. лв. кредити

Банките готови да дадат 20 млрд. лв. кредити

Банките готови да дадат 20 млрд. лв. кредити

„Банките в България могат да осигурят над 20 млрд. лв. нов кредитен ресурс при достатъчно интерес. Така те могат да допринесат за сериозен растеж на инвестициите и потреблението”, обясни Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, цитиран от „Труд”.

От 2009 г. насам спадът на лихвените равнища по бизнес кредитите е близо 3,2%, каза Андронов и добави, че толкова значимо понижение не е имало в нито един друг сегмент.

Според шефа на банковата асоциация това до голяма степен се дължи на финансовите инструменти, финансирани с европари, като „Джереми ". Благодарение на тях банките са имали евтин достъп до ресурс в годините на кризата.

Андронов прогнозира още, че тенденцията на спад на лихвите по бизнес заемите ще се запази до края на годината и вероятно ще има поевтиняване с до 1%.

Според последните данни на БНБ към март лихвените нива по новите фирмени кредити варират от 5,81% до 8,61%. Лихвата е различна - в зависимост от големината на кредита, валутата, в която е отпуснат и др.

Андронов припомни, че банките у нас са свръхликвидни и кредити се отпускат при изгодни условия. Той прогнозира, че ако се запази стабилността в страната, икономическия растеж може да надмине 2%. Последните данни на НСИ вече отчетоха ръст на БВП от 2 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ