Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започва от 4 декември

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започва от 4 декември

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще започне изплащането на гарантираните суми на вложителите в КТБ от 4 декември, съобщиха от институцията.

По закон процедурата трябва да се задейства най-късно до 20 работни дни след датата на отнемането на лиценза банката. Както ви съобщихме по-рано, днес Управителният съвет на БНБ излезе с решение за отнемане на лиценза и задействане на процедура по обявяване в несъстоятелност на КТБ

Двадесетдневният срок е необходимото време, през което Фондът ще получи от квесторите на КТБ информацията за гарантираните суми на вложителите към датата на отнемането на лиценза и ще организира безпроблемното изплащане на сумите на вложителите, обясняват от фонда.

Изплащането ще се извършва чрез обслужващи банки, определени от ФГВБ. Те ще бъдат няколко, за да се избегне струпването на хора и да се осигури спокоен и равномерен процес на изплащането.

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането.

Не по-късно от 25 ноември фондът ще обяви чрез медиите и на уебсайта си в кои банки ще се извършват плащанията, както и разпределение на вложителите по съответните обслужващи банки.

От началния ден на изплащането – 4.12.2014 г., всеки гарантиран вложител в КТБ получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума, уточняват от фонда. За да получи парите си, вложителят следва да отиде на място в определената му обслужваща банка, където представя документ за самоличност – лична карта за физическо лице, и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да изготвя специално заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, за да получи парите си.

Управителният съвет на ФГВБ заявява: „Фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете. Гарантираните суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок.", декларира Управителният съвет на институцията.

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 143 03 и на уебсайта на ФГВБ

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ