Гръцките фермери пак блокираха границата

Гръцките фермери пак блокираха границата

Гръцките фермери пак блокираха границата

Българо-гръцката граница отново е блокирана. На ГКПП „Кулата-Промахон" има близо 5-километрова колона от товарни автомобили, показва справка на сайта на Главна дирекция „Гранична полиция". Към момента на граничния пункт се пропускат само леки коли и автобуси, съобщава Дарик.

Всеки ден границата ще е отворена за камиони от 11,00 до 15,00 ч. или 16,00 ч. по преценка на гръцките фермери.

На другия пропускателен пункт в Югозападна България „Илинден-Ексохи" от 23,20 ч. снощи също е влязла в сила забрана за преминаването на ТИР-ове.

Към момента през пункта се пропускат само леки коли и автобуси, същата е ситуацията и при "Петко войвода-Орменион".

Пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" работят нормално засега.

На този фон в България днес на посещение е европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Блокадите по границата ще са една от темите на разговора между външния министър Даниел Митов и гръцкия комисар.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви вчера, че няма съдействие от гръцкото правителство. Той прогнозира, че в петък, за когато в Гърция е обявена национална стачка, ситуацията отново ще бъде тежка.

От думите му се разбра, че официална Атина признава, че блокадите са незаконни, но че няма контрол върху ситуацията. БНР цитира Московски, че България ще настоява за копенсации и ще стигне включително до искове в гръцки съдилища. Загубите се оценяват на милиони левове.

Аврамопулос ще посети заедно с вътрешния министър Румяна Бъчварова района на Елхово. Посещението съвпада с решението на германски съд да забрани връщането на бежанци от Германия, регистрирани първоначално в България.

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", пише в решението на съда. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ