Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране

Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране

Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране предлага Националния осигурителен институт (НОИ). Това става ясно от анализ на НОИ, внесен в Консултативният съвет за стабилизиране на осигурителната система, с който разполага bTV.

Анализът на НОИ предлага два варианта за увеличение на пенсионната възраст спрямо продължителността на живот. Eкспертите са единодушни, че такава взаимовръзка трябва да бъде въведена, защото ще служи като автоматичен механизъм за увеличението на възрастта - т.е. увеличението ще зависи от обективни критерии, а не от настроянията и целите на различни политици.

Най-общо казано, според първия вариант увеличението на възрастта ще започне от 2016 г. А според втория вариант първо ще се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, и чак след това тя ще започне да расте спрямо това колко дълго живеят едните и другите.

В анализа си обаче, експертите от НОИ са написали, че преди да се избере един от двата варианта, трябва да се даде отговор на много други важни за оцеляването на системата въпроси.

Двете предложения на НОИ стъпват върху отчетени, а не прогнозни данни за продължителността на живота у нас. И се отнасят само за хората, работещи в най-масовата - трета категория труд.

Според първото - след замразяването през 2014 г., възрастта и за двата пола ще скочи с по 4 месеца през 2015 г. А от 2016 г. нататък ще се увеличава с по 4 месеца за жените и с по 2 за мъжете, но не всяка година, а веднъж на 4 години.

С тези темпове възрастта за двата пола ще се изравни чак през 2059 г., когато ще достигне 67 години.

Според другото предложение пък от 2015 г. възрастта ще се повишава с по 4 месеца на година. През 2018 г. ще достигне 65 г. за мъжете и ще спре да расте за тях до 2027 г., за да дочака възрастта на жените също да стигне толкова. А от 2028 г. нататък възрастта ще се повишава с еднаква стъпка и за двата пола спрямо средното нарастване на продължителността им на живот.

Всъщност, в анализа на НОИ се посочва, че преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории. И дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия.

„Ние не трябва да поставяме каруцата пред коня - трябва да решим тези въпроси, защото тези въпроси са фундаментални", коментира Григор Димитров, член на Консултативния съвет и експерт в БСК.

„Не могат тези работи да бъдат вършени на парче. Просто резултатът ще бъде като всички други резултати, които досега сме постигали. Друг е въпросът, че на политиците общо взето не им пука от тая работа", заяви Димитър Манолов, член на Консултативния съвет и вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

Тежките дебати за това как да оцелее пенсионната ни система най-вероятно ще продължат и през цялата 2014 г. В Дания от 2024 до 2027 г. възрастта ще се увеличи от 65 на 67 години. След това ще се коригира със средната продължителност на живота, като промените ще се преизчисляват на всеки 5 години, а ще се галсуват от Парламента 10 години преди да влязат в сила с цел да бъдат плавни и предсказуеми.

В съседна Гърция пък предстои изравняване на възрастта за двата пола, като от 2021 г. възрастта ще се коригира в съответствие с промените в продължителността на живота на всеки 3 години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ