Закон отмени швейцарската банкова тайна

Закон отмени швейцарската банкова тайна

Закон отмени швейцарската банкова тайна

Изразът „надежден като швейцарска банка” от днес губи смисъл. В Швейцария, от 1 февруари тази година влиза в сила закон, регламентиращ международното сътрудничество по данъчни въпроси. Накратко, той позволява на данъчни служби от цял свят да отправят запитвания до швейцарските власти за банкови сметки на свои граждани.

Запитванията могат да бъдат отправяни както към банки, така и към номинални държатели, доверителни фондове и др. Те, от своя страна няма да имат право на отказ от предоставяне на информация.

По силата на приета от правителството преди два дни Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане на доходите, НАП също ще може занапред да отправя такива запитвания към швейцарските власти. Документът, който предстои да бъде ратифициран и от парламента, на практика отстранява съществен пропуск в действащата досега спогодба, подписана още през 1991 г., който засяга именно обмен на банкова информация между двете страни.

С новата спогодба при данъчна проверка на гражданин у нас инспекторите на НАП ще могат да отправят запитвания за  пълна информация за банковите му сметки в Швейцария. При засечени несъответствия, българските данъчни служби ще могат да изискват и блокиране на сметки в Швейцария за погасяване на дължими налози например.

Важен детайл по действието на новия закон в Швейцария обаче е, че данъчните от цял свят с изключение на САЩ, ще могат да отправят запитвания само по информация за периода след 1 януари тази година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ