Икономии без съкращения

Икономии без съкращения

Икономии без съкращения

Една от най-големите грешки, които компаниите правят по време на криза е да съкращават масово служители, за да намалят разходите си. Последиците са необратими – компанията губи популярност сред инвеститорите, а ефектите за репутацията й са дългосрочни. В действителност, според експерти, съкращенията през последните 2 години пречат на значителното икономическо възстановяване, пише Harvard Business Review.

Повечето компании обаче твърдят, че масовите съкращения бяха единственото  ефективно "лекарство" на сериозните финансови проблеми.

Но дали това е вярно?

Разходите за възнаграждения, разбира се, са едно от най-големите пера за фирмите. Ръка за ръка, разбира се, с тях вървят и разходите за т.нар. оперативни рискове свързани с персонала, което още повече "раздува" тази част на бюджета. Но има начин да се постигне баланс, да се реализират икономии, без да се съкращават хора. Ето три важни стъпки, които могат да са от помощ в тази насокаи.

Започнете със събирането на някои данни. Определете оперативните рискове във вашата сфера. Застрашени ли сте от трудови злопулуки или други външни фактори? Това ще ви улесни в решението откъде да съкратите разходи. Ако не сте от най-застрашените фирми за неочаквани разходи може би може да си позволите да инвестирате в тези хора и да ги оставите на работа.

Създайте си показатели за оценяване на риска. За затруднените от статистиката може да прибегнете до най-простото - SWOT-анализ. Оценете какви са силните и слабите страни на анализирания обект, в случая на хората. Оценете плюсовете и минусите на вътрешната и външната среда. Анализирайте възможностите и опасностите, които бихте предизвикали с действията си.

Сравнете премахването на оперативния риск с разходите, свързани за съкращение на хората. Би трябвало да знаете мащабите и величината на операционния риск (както и средствата, необходими за намаляването им). По този начин можете директно да сравните ползите от това с очакваните ползи от съкращаването на хората.

За някои предприятия (особено за много от нововъзникващите) оперативните рискове са незначителни разходи по отношение на разходите за работната заплата. Въпреки това, за много други, управлението на операционните рискове по-цялостно, а не съкращението на хора е по-разумен и хуманен начин за намаляване на разходите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ