МВФ търси допълнителни $500 млрд. за финансиране

МВФ търси допълнителни $500 млрд. за финансиране

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че има нужда да увеличи ресурсите си с 500 млрд. долара, за да помогне за стабилизирането на глобалната икономика.

Допълнителните пари могат да бъдат използвани, за да помогнат на страните в Еврозоната, които се борят да платят дълговете си. МВФ заяви, че сумата, от която ще се нуждае за това в следващите години, е 1 трлн. долара.

"Въз основа на оценка на нашите служители, потенциалът за глобални нужди от финансиране ще е от около 1 трлн. долара през следващите години. Фондът ще има за цел да повиши до 500 млрд. долара допълнителните средства за кредитиране", отбелязва МВФ. "На този предварителен етап ние проучваме възможностите за финансиране и няма да има по-нататъшен коментар от наша страна, докато се стигне до необходимите консултации с членовете на фонда", заявиха от организацията.

МВФ в момента има общ капацитет заеми от около 590 млрд. долара и ангажименти за кредитиране на фонда за рекордните 250 млрд. долара, предава BBC.

Обещавайки по-голямо допълнително финансиране, МВФ ще трябва да обсъди с другите членове как да получи останалите ресурси. На срещата на върха през декември по-голямата част от Европейския съюз обеща да добави около 200 млрд. евро към ресурсите на МВФ, които на свой ред да бъдат раздадени на пострадали нации като Гърция, или на фонда за спасяване на Еврозоната.

Обединеното кралство обаче реши да не взима участие в схемата за подпомагане на Еврозоната. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е в интерес на британците да подкрепят МВФ, но подчерта, че допълнителни пари няма да бъдат дадени за спасяване на бедстващите страни.

Във вторник шефът на МВФ Кристин Лагард заяви, че приветства "ангажимента на европейските членове да допринесат към ресурсите на Фонда".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ