Мениджмънт на "какво и защо" или изкуството да делегираме

Мениджмънт на какво и защо или изкуството да делегираме

Мениджмънт на "какво и защо" или изкуството да делегираме

Знаем, делегирането е истинско изкуство в мениджмънта. Едва ли не по това как разпределяте задачите и отговорностите сред подчинените си се определя какъв ръководител сте.

Но това не е цялата истина за делегирането. То си има и друга страна, не толкова приятна. Защото много често (всъщност много по-често, отколкото предварително очаквате), нещата, които сте поверили а служителите си не се изпълняват така, както вие искате.

Защо се получава така? Няма един или няколко общи отговора, които да важат за всички хора, компании и ситуации. Има написани цял вагон книги за делегирането, но животът пак може да ви изненада. Ситуациите са уникални, но с времето ще постигнете по-голяма успеваемост.

Според Harvard Business Review има две опорни точки при делегирането, които списанието нарича  "мениджмънт на какво и защо". Вашите хора не могат да се справят ефективно, ако не разберат ясно какво се очаква от тях.И ако не знаят защо задачата е важна за организацията, но и за тях самите.

Различни проучвания показват, че хората са по-мотивирани, когато разбират причините за нещата. Няма как да очакваме бляскаво изпълнение, ако те не вярват, че са се захванали с наистина важна задача, ако нейният смисъл не даде смисъл на всекидневието им. Ясно е, че делегирайки вие трябва да създавате вълна на ентусиазъм у хората, на които сте се доверили.

Делегирането се учи. От книгите, но най-вече от практиката. "Мениджър" съвместно с Harvard издаде специален наръчник "Изкуството да делегираме". Можете да си го поръчате на нашия електронен магазин или в редакцията.

След като усвоите всичко по темата само остава да решите как да използвате освободилото ви се време, след като сте делегирали задачите. Всъщност отговорът не е никак труден - пак ще работите. Но на по-друго ниво - на нивото на лидера. Т.е. на високите етажи, където са визията и идеите за бъдещето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ