Олимпийски модел за добър екип в бизнеса

Олимпийски модел за добър екип в бизнеса

Олимпийски модел за добър екип в бизнеса

Бизнес лидерите и олимпийските треньори знаят, че е необходим повече от талант, за да се постигне забележителен успех. Нужна е екипна работа.

Предприемачите могат да се учат от страхотните олимпийски спортисти в отбори, които работят заедно в синхрон или си подават щафетата. Тяхната единна работа може да послужи за пример за бизнеса.

Как точно? Сп. Entrepreneur разказва съветите на Доминик Мокеану, която печели златен медал през 1996 г. като част от американския национален отбор по гимнастика “Magnificent Seven”. Всъщност това е първият златен медал за Съединените щати в тази дисциплина. Когато отборът й е сформиран преди надпреварата, той е бил не повече от отчаяна група от забележителни гимнастици. Мокеану обяснява как са се сработили по време на тренировките им. И дава на тим лидерите следните съвети, на базата на опита и впечатленията си:

Организирайте екипа си около една споделена визия. За да бъде успешен, всеки негов играч трябва да има една и съща цел в ума си. Това е същинският стимул за отдадена работа. Често в бизнеса не се стартира с еднаква визия за бъдещето на служителите. Основната цел не е изказана ясно и точно в самото начало. Тогава всеки отделен човек в отбора си поставя лична цел и силите се разпръскват в различни посоки.

Друго важно нещо: Посочете на отделните единици в отбора си път, който трябва да извървят, за своето лично развитие. Не поставяйте отделните фигури в противоречие една срещу друга. В същото време не лишавайте средата напълно от вътрешна конкурентост, защото и това е вид движеща сила. Важно е всеки отделен служител да бъде спокоен, а когато е необходимо и малко агресивен.

Още: Ценете индивидуалните силни черти на всеки отделен кадър. Всеки от служителите е съставна част от отбора. Трябва да му помогнете да открие как точно той по най-добрия начин може да помогне на групата. И да го накарате да чувства, че присъствието му е значимо.

Окуражавайте дружбата. Самолюбието и завистта унищожават екипните усилия. Акцентирайте в риториката си към успеха като колективен продукт. Да бъдем щастливи за постиженията на колеги помага на собствения ни прогрес. 

Подчертавайте колко е важна самодисциплината. Мотивирайте самотренировки.

Възпитавайте култура на подкрепа. Умственият натиск от посрещането на амбициозна предварително поставена цел (особено когато се работи дълги часове) може да действа върху тялото и силите на човека дори по-фатално, отколкото физическите проблеми. Ключът в тази ситуация на напрежение е подкрепата. Осигуряването й не само от страна на тим лидера, но и от възможно повече колеги, мотивира към по-спокойна работа, насочена към същата висока цел. При олимпийските отбори тази подкрепа често е изразявана чрез доверие от страна на спонсорите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ