Парите за малкия бизнес

Парите за малкия бизнес

Малките кредити са средство за борба с бедността. Затова в редица европейски страни има специални фондове за кредитиране на малки предприятия и откриване на собствен бизнес. Достъпът до тях не винаги е лесен, коментира "Дойче веле".

Силвия Хьонтингер може да бъде наречена прагматичка. Обикаляйки из Бавария, на младата куриерка ѝ направило впечатление, че фотоволтаичните инсталации по покривите на къщите стават все повече. И решила да провери, с какви машини се почистват соларните инсталации и колко струва въпросната техника. Оказало се, че са нужни 2000 евро за закупуването й, но банката отказала да отпусне този заем. Затова Силвия се обърнала към един по-малък, регионален финансов институт, откъдето ѝ предоставили малкия кредит само след две седмици.

Германският фонд за микрокредити е създаден през 2010 с идеята да затвори една от празнините във финансовата система и да подпомага младите хора и безработните да започват собствен бизнес. "Допреди три години Германия беше развиващата се страна в тази сфера", казва Йорг Шолман от германския Институт за микрофинансиране. Но вече не е така - над 60 фирми са се възползвали от новите възможности, като това са все малки фирми,нуждаещи се от скромно финансиране - става дума за суми между 3000 и 20 000 евро. Въпреки това големите банки избягват да отпускат подобни кредити, поради това, че се опасяват от евентуалния риск.

Метод за справяне с кризата

Данните за Европа сочат, че благодарение на държавното съдействие в периода между 2008 и 2011 броят на отпусканите микрокредити се е утроил - само в Испания са дадени 75 000. А основната им цел е да подпомогнат най-малките предприятия да се справят с кризата - в съответствие с идеята на носителя на Нобелова награда Мухамад Юнус, основателя на "Грамин Банк" за развиващите се страни.

Макар много от дребните предприемачи в Испания и Франция да са застрашени от фалит, те се въздържат да взимат кредити, възпирани от високите лихви, посочва Шолман. В Англия или в Чехия лихвите за най-малките кредити се движат между 30 и 60 процента, а това влече сериозни последствия: "В Англия това доведе до измиране на микрофинансирането", казва Шолман. Докато в много източноевропейски страни "пазарът е развит и функционира".

За момента в Германия раздаването на микрокредити се субсидира от Министерството на труда, което обаче не е сигурно дали пазарът би могъл да функционира в дългосрочен план, тъй като лихвите от 10 процента не покриват разходите по предоставянето на кредита. За малката фирма на Силвия Хьонтингер именно микрокредитът изиграл решаваща роля: в началото имало по 80 заявки на сезон, вече са почти три пъти повече и продължават да се увеличават. Първият микрокредит тя изплатила само в рамките на една година. Дали би взела и следващ? "В случай на нужда - непременно, защото няма друга по-лесна възможност бързо да получиш пари за бизнеса си", казва тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ