Спешни мерки за справяне с безработицата

Спешни мерки за справяне с безработицата

Спешни мерки за справяне с безработицата

Социалното министерство ще предприеме спешни мерки за ограничаване на безработицата през следващата година. По врме на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество министърът на труда и социалната политика представи Националния план за действие по заетостта за 2014 г. Той ще бъде финансиран със 73 млн. лв. от държавния бюджет и отделно със средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Националният план за действие по заетостта за 2014 г. е от три части - състояние на пазара на труда и очаквания за 2014 г., национална политика по заетостта за 2014 г. и цели, програми, мерки и действия през годината. Размерът на субсидираното трудово възнаграждение догодина ще е 340 лв. при пълен работен ден. За 2014 г. са одобрени 256 регионални програми за заетост. Ще действат и нови програми – национална програма за бежанци, програма за опазване на българската гора, програма за безработни, полагащи обществено полезен труд и др.

„Очаква се след прилагане на мерките от плана коефициентът на безработица за 2014 г. да не надвиши 13%“, коментира Адемов.

Синдикатите и работодателите отложиха обсъждането на промените в Кодекса на труда за следващата година.От работодателските организации възразиха срещу обсъждането, като изтъкнаха мотива, че се внасяли предложения зад гърба им.

„Ако продължаваме така, догодина може да няма никой на тази маса. Има маса проблеми затлачени. Общественият съвет е говорилня, в тристранния съвет се водят преговори.
Въпросът е сериозен и политически и ако няма промяна, ще бъдем принудени ние да направим нещо за промяна”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Отложено беше и обсъждането на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. С това заседанието на тристранния съвет приключи. Партньорите ще се съберат отново следващата година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ