ЦСКА излиза на борсата

ЦСКА излиза на борсата

ЦСКА ще стане първият български отбор, който ще излезе на борсата. Очаква се до дни на БФБ-София да бъдат пуснати в продажба 2,078 млн. акции при първоначална цена от 2 лв. Това съобщи в ефира на БНТ изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров.

„Променихме стратегията. Първо имахме идея да пуснем в продажба само 7 големи пакета от акции, но големият интерес, който предизвиква тяхната продажба ни накара да ги пуснем на борсата свободно още сега. Това най-вероятно ще се случи в близките дни, след като сделката бъде финализирана. В момента имаме право да пуснем в продажба 2,078 млн. акции, които са до запълване на капитала на дружеството. Вторият етап от продажбата на акциите ще бъде за останалите до 100%. Предполагам, че това ще може да се случи най-рано през декември", заяви Тодоров.

По думите му приходите от продажбата на акциите ще отидат за погасяване на част от 10-те милиона задължения, които клубът е натрупал по време на управлението на предишните собственици.

Фирмата, която ще бъде посредник на първичното публично предлагане на акциите (IPO), е „Авал ин", собственост на бившия изпълнителен директор на БФБ - Бистра Илкова.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на сделката между „Титан” и новия собственик на клуба базираната в Люксембург инвестиционна компания „Лира инвестмънтс". Посредник на сделката между двете страни е Александър Томов.

В становището на комисията се посочва, че сделката няма нужда от разглеждане, тъй като нейната стойност е твърде малка и не застрашава конкуренцията на футболния пазар.

„Клубът има малък дял и значение за икономиката, поради което придобиването му от друг не заплашва да изкриви пазарните отношения. Декларирано е, че сумата на общите обороти, реализирани за 2012 г. на територията на Република България от обичайна дейност на участниците в концентрацията, изчислена в съответствие с чл. 25 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), е в размер приблизително на 8.4 млн. лева", се посочва в решението на КЗК.

Според чл. 25 от ЗЗК се извършва пазарен анализ и съответно изследване на очакваните ефекти върху конкурентната среда, ако сумата от общите обороти надхвърля 25 милиона лева.

Двете страни подписаха предварителен договор в средата на месеца. Според предварителното споразумение ангажиментът на кандидат собствениците е да погасят задължения в размер на 10 024 897 лева към държавата, както и към футболисти, мениджъри, агенти и доставчици. Всички останали задължения и евентуални загубени дела в съда ще са за сметка на „Титан". Очаква се „Лира инвестмънтс"да придобие 100% от акциите на футболния клуб на стойност 6,5 млн. лв.

Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров, заяви пред националната телевизия, че „инвестиционният фонд „Лира Инвестмънтс", който ще подпише договора с „Титан" за промяна на собствеността на клуба, ще остане собственик само до пълната продажба на акциите и след това собственици на ЦСКА ще бъдат акционерите”.

Спасението на ЦСКА е в ръцете на феновете. Тези от тях, които се сдобият с акции, ще бъдат собственици на клуба. Ще има устав и правила, по които ще се управлява. Всяка година ще се провежда Общо събрание. Всичко ще бъде прозрачно. Бюджетът ще се гласува, ще се одобрява от акционерите. Абсолютно всички ще искат да се печелят титли, не може да се говори за разминаване между големите акционери и феновете, които ще имат по-малки дялове. Този модел работи успешно и в Германия, и в Испания. Надявам се да го приложим както трябва и в ЦСКА", каза Тодоров.

По думите му в началото ще има трудности, но това е пътят за развитие на българския футбол като цяло, не само на ЦСКА. „Времената на един собственик, който издържа клуба, според мен са отминали”, допълни Тодоров.

По-рано през месеца беше представено новото ръководство на ЦСКА. Председател на Надзорния съвет ще бъде британецът Лорънс Дейвис, който засега остава непознат в България. Той ще бъде представен, след окончателното финализиране на сделката. Членове на Надзорния съвет ще бъдат Димитър Якимов, Петър Жеков и Вехби Малкоч.

Драмата за ЦСКА започна в края на футболния сезон, след като сегашното ръководство „Титан” обяви, че не може повече да издържа клуба. През последните два месеца бъркотията около столичния клуб беше пълна. Той щеше да става собственост на Гриша Ганчев, който обаче се отказа от сделката в последния момент с аргумента, че иска да започне на чисто. След това от „Титан” обявиха, че ще прехвърлят цялата собственост на Христо Стоичков, който от своя страна обяви, че клубът е пред пълен фалит и единственият път за спасението му е да се основе ново дружество. Появиха се и слухове, че „Титан” преговаря със собственика на „Лукойл” - Валентин Златев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ