23-годишен отказа 3 милиарда от Марк Зукърбърг

23-годишен отказа 3 милиарда от Марк Зукърбърг

Евън Шпигел е само на 23 години, но вече е известен с поне две неща - че е създател на приложението Snapchat и че отказа оферта за милиарди долари, отправена му не от кого да е, а от самия Марк Зукърбърг, пише CNET.

Каквото и друго да постигне в живота си, Шпигел ще бъде запомнен преди всичко с това, че каза "не" на съоснователя на Facebook.

Независимо дали това решение е разумно или налудничаво, при всички положения става въпрос за дързък отговор от страна на някой толкова млад. Дали е изненадващо? Не и според онези, които го познават.

"Той наистина вярва в идеите си", казва Лио Роф, който е съученик на Шпигел в Гимназията по изкуства и наука в Санта Моника, щата Калифорния. "Евън винаги е бил непреклонен за тях".

Роден на 4 юни 1990 г., Евън израства в богато семейство на адвокати. Затова постъпването в престижния Станфорд изглежда логично, но младият предприемач напуска университета малко преди да завърши. Само две години по-късно той вече е начело на собствено начинание - Snapchat. Едноименното приложение позволява изпращането на снимки и видео клипове, наречени "snaps", които изчезват след няколко секунди. Услугата обработва повече от 400 милиона съобщения на ден и се превръща в голям хит сред подрастващите. Затова закономерно Snapchat привлича интереса на големите акули.

Сред тях е и Facebook, като Марк Зукърбърг веднага съзира потенциала на Snapchat.

Преди няколко седмици Зукърбърг се свързва с Шпигел и му предлага безпрецедентна оферта - 3 милиарда долара в брой. Също толкова безпрецедентна е и реакцията на младия предприемач, който отхвърля офертата. По думите му Snapchat няма да търси допълнителни инвестиции и няма да обмисля оферти за продажба преди началото на 2014 г. Шпигел се надява, че дотогава стойността на компанията му ще стигне 4 милиарда долара. А за негово добро всички се надяват, че междувременно изчезващите съобщения и тяхната популярност няма да се изпарят така бързо, както се появиха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ