Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на AI

Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на AI

Германия, Франция и Италия постигнаха споразумение за бъдещото регулиране на AI

Франция, Германия и Италия постигнаха споразумение за това как трябва да се регулира изкуственият интелект, според общ документ, видян от Ройтерс, който се очаква да ускори преговорите на европейско ниво.

Трите правителства подкрепят „задължително саморегулиране чрез кодекси за поведение“ за така наречените основни модели на AI, които са предназначени да произвеждат широк спектър от резултати. Но те се противопоставят на „непроверените норми“.

„Заедно подчертаваме, че Законът за AI регулира прилагането на изкуствения интелект, а не технологията като такава. Присъщите рискове се крият в прилагането на AI системи, а не в самата технология“, се казва в съвместния документ. 

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС преговарят как блокът да се позиционира по тази тема.

Документът обяснява, че разработчиците на модели на основата ще трябва да дефинират карти с модели, които се използват за предоставяне на информация за модел на машинно обучение.

„Моделните карти ще включват подходящата информация за разбиране на функционирането на модела, неговите възможности и ограничения и ще се основават на най-добрите практики в общността на разработчиците“, се казва в документа.

„Орган за управление на AI може да помогне за разработването на насоки и да провери прилагането на моделни карти“, се казва в съвместния документ.

Първоначално не трябва да се налагат санкции, пише още в документа. Ако обаче след определен период от време се установят нарушения на кодекса за поведение, може да се създаде система от санкции.

Министерството на икономиката на Германия, което отговаря за темата заедно с Министерството на цифровите въпроси, каза, че законите и държавният контрол не трябва да регулират самия AI, а по-скоро неговото приложение.

Министърът по цифровите въпроси Фолкер Висинг каза пред Ройтерс, че е много доволен от постигнатото споразумение с Франция и Германия за ограничаване само на използването на AI. „Трябва да регулираме приложенията, а не технологията, ако искаме да играем в най-добрата AI лига в света“, каза Висинг.

Държавният секретар по икономическите въпроси Франциска Брантнер каза пред Ройтерс, че е изключително важно да се използват възможностите и да се ограничат рисковете. „Разработихме предложение, което може да осигури баланс между двете цели в технологичен и правен терен, който все още не е дефиниран“, каза Брантнер.

Докато правителствата по света се стремят да уловят икономическите ползи от изкуствения интелект, през ноември Великобритания беше домакин на първата си среща на върха за безопасността на изкуствения интелект.

Германското правителство е домакин на цифрова среща на върха в Йена, провинция Тюрингия, в понеделник и вторник, която ще събере представители на политиката, бизнеса и науката.

Въпросите около AI също ще бъдат на дневен ред, когато германското и италианското правителства проведат разговори в Берлин в сряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ