Данните са новото гориво за компаниите и път към устойчивостта

Данните са новото гориво за компаниите и път към устойчивостта

Съвсем скоро, от следващата година компаниите в ЕС с над 250 служители ще влязат в реална ESG регулация. Те ще са задължени да подават ESG доклади, които ще бъдат проверявани от национални институции във всяка страна.

Контролът ще проследява навременното подаване на докладите и коректността на данните. Детайлите кой точно ще осъществява регулацията са в процес на уточняване, но отсега е ясно, че  ще е доста строга - ако не спазват ESG стандартите и отчитат подвеждаща или грешна информация, компаниите ще плащат глоби, а финансирането им ще се оскъпи. В някои случаи дори ще е възможно банките или борсите да откажат финансиране при липса на одитируеми данни.

Време за пренастройване към новите изисквания почти няма, а към момента събирането и обработването на данните за ESG доклади се извършва главно ръчно, което от своя страна е предпоставка за допускане на грешки.

Решение има, казват обаче Станислав Попов и Румен Рачков, които вече имат доста сериозен професионален опит в разработването на различни технологочни инструменти за анализ на данни. Двамата стартират своя компания за информационни технологии RS Consult BG (RSC) още през 2007 г. докато са студенти 2 курс по компютърни науки в Софийския университет и в следващите около десет години се развиват в сферата на разработката на софтуерни продукти, създаване и поддръжка на ИКТ системи като паралелно с това създават няколко продукта в различни области.

Станислав е един от пионерите на IBM за България в анализа на данни с помощта на продуктите на IBM Cognos. Като част от екипа на IBM България до 2017 г. той създава и обучава екипите за България и участва в различни проекти. В края на 2017 двамата вземат решение сериозно да развиват RSC като компания за анализ на данни и напълно логично избират IBM за бизнес партньор, насочвайки се към успешните и надеждни продукти IBM Cognos, IBM Cognos Controller, TM1, InfoSphere Datastage и Netezza. В момента Станислав е изпълнителен директор на фирмата, а Румен се занимава с технологиите и изграждането на нови решения като технически директор.

Предимствата на Data Analytics

„В края на 2016 г. предвид динамичната конюнктура на пазара и безспирно нарастващите масиви от информация и физическата невъзможност на човешкия ум да я асимилира, решихме да запознаем клиентите си и бъдещи партньори с основните ползи на Data Analytics сферата, а именно способността на организацията да интегрира и съхранява големи масиви данни, идващи от много на брой източници, да анализира и придава значение на тези данни и бизнеса да борави с отчети в реално време и взема бързи решения, базирани на аналитични аргументи“, разказват те.

Фокусират се върху изграждането на технологични решения, насочени към нуждите на отделни клонове на индустрията – финанси и банки, дистрибуция и логистика и производствени предприятия. RSC има в редиците си дългогодишни служители на IBM, което е предпоставка за наличието на добро ноу-хау в компанията относно голяма част от продуктите на IBM. „В допълнение на средствата за анализ на резултатите в исторически план, IBM разработва и предлага и комбинация от методи и продукти за предвиждане на бъдещите резултати с помощта на статистически модели и изготвянето на различни сценарии, което наклони везните да използваме техни инструменти.“, допълват Станислав и Румен.

Така, от 2017 г. насам изграждат и постоянно разширяват системата за консолидация на финансово-счетоводни данни и отчети за нуждите на Advance Properties (холдинг от над 120 дъщерни дружества и 8 асоциирани дружества, разположени на територията на 24 държави).

Паралелно с това са изготвени и голям набор от управленски, месечни, финансово-счетоводни отчети за компании като Хювефарма ЕООД, Хювефарма Италия, Qalian Франция, Laboratoire Meriel Франция, БМФ Порт Бургас ЕАД (пристанище Бургас), Параходство „Български морски флот“ (холдинг от над 50 компании), Нова Броудкастинг Груп, Нет Инфо, VBox7, Дарик Нюз, Футбол Про Медия и много други.

„Във всички тези случаи беше покрит целия процес на разработка - от събиране на изискванията на бизнеса през разработка на модела на данните и нужните трансформации до изграждане на отчетите и контрол на достъпа до информация в зависимост от позицията на потребителя. Всички отчети, които създаваме през годините, са спрямо необходимите и изисквани финансово-счетоводни рамки, които са проверявани от независими одитори.“, подчертават основателите на RSC.

Надеждно, бързо и коректно с Envizi

С натрупания богат потенциал от знания, умения и инструменти за боравене с големи обеми от данни, на фона на нарастващата нужда от инструменти за отчитане на устойчивостта на компаниите, през 2022 г. решават да разширят експертизата си в тази област като предложат автоматизирани и одитируеми на финансово ниво ESG доклади.

„Насочихме се отново към избора на подходящ автоматизиран инструмент, с който да помогнем на клиентите и бизнес партньорите си да намерят начин за надеждно и коректно отчитане на всички необходими параметри за изготвянето на одитируеми доклади. И в това поле решихме да се доверим на IBM, с които имаме дългогодишни партньорски взаимоотношения.“, обясняват Станислав и Румен.

В началото на 2022 IBM придобива един от лидерите на пазара Envizi, който от 15 г. е водещ доставчик на софтуер за анализ на данни за отчитане на постиженията при опазването на околната среда и цялостното управление на устойчивостта на една организация. „С помощта на този софтуер, имаме възможността да автоматизираме събирането и консолидирането в среда на над 500 различни типа данни и като резултат от автоматичната им обработка да се генерират всички видове основни рамки отчети.“, поясняват основателите на RSC.

Платформата предлага персонализирани дашборди, които дават възможност на компаниите да управляват и докладват за екологичните цели, да идентифицират възможностите за ефективност и да оценяват риска за устойчивост.

За да имат реален напредък към устойчивост, компаниите се нуждаят от способността да трансформират данните в предсказуеми прозрения, които им помагат да вземат по-интелигентни, приложими решения всеки ден. За целта е необходим софтуер, който да им бъде източник на верни данни в реално време за анализиране и разбиране на данните за емисиите в цялата среда на техните бизнес операции. „Envizi и нарастващия арсенал от AI технологии на IBM са перфектният инструмент за подпомагане на компаниите да създадат по-устойчиви операции и вериги за доставки.“, уверяват Станислав и Румен.

Envizi се предлага като SaaS решение и работи в мулти-клауд среди, което го прави лесно за системна поддръжка. Използва се от клиенти като Microsoft, Qantas, CBRE, Uber, abrdn и Celestica.

„От нашия опит и познания можем да кажем, че интеграцията на данните на компания или като цяло протичането на един проект по автоматизация отнема между 4 и 6 месеца като изцяло зависи от размерът на организацията, количеството външни доставчици на данни, които ще се интегрират и структурата и форматът на данните, които ще се подават към системата.“, споделят Станислав Попов и Румен Рачков. 

Затова, колкото по-скоро пристъпи една компания към автоматизация на отчитането на устойчивостта, толкова това ще увеличи предимството ѝ пред конкурентите, защото натискът от държавните и финансови институции ще става все по-голям в тази област и закъснението може да има доста неблагоприятни последици, обобщават те.

Съдържание от RSC, златен бизнес партньор на IBM

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ