Не може да си позволим да игнорираме природата

Не може да си позволим да игнорираме природата

Не може да си позволим да игнорираме природата

Качеството би трябвало да е фундамент, който не се обсъжда, казва Петко Лозанов, ръководител на редица емблематични строителни проекти у нас и директор проект на един от най-интересните в сферата на недвижимите имоти в момента – Kambanite Residential Park,  жилищен комплекс с обиколка от 3,5 км, разположен до красивия парк „Камбаните“ в полите на Витоша планина. Заобиколен е от борова гора и предоставя уникални гледки към величествената Витоша, Стара планина и София. Комплексът впечатлява с наличието на богата естествена зеленина, чист въздух и красиви природни гледки, а центърът на София е само на минути път с личен автомобил или градски транспорт.

- Как се развива строителството у нас през последните години и какви промени наблюдавате вие конкретно в столицата?

- Столицата е деликатна тема. Погледната през очите на човек, който пази спомен за нея от десетилетия, вероятно ще е различна само в позитивно отношение. Но и се забелязват негативни тенденции като усвояването на междублокови зелени пространства.

Хората, които остаряват със София, знаят, че тя е жив организъм, който има пулс, енергия, белези и травми, които много от нас са видели как се случват. Затова и обществото е като оголен нерв, когато става въпрос за строителство тук.

- Имаме навика да правим паралел с други европейски столици, сякаш знаем, че има потенциал да бъде различно, но се пропилява…

- София заслужава да не бъде сравнявана с други европейски и световни столици, а да бъде оставена да разгърне своята индивидуалност. Можем да сравняваме само качество на изпълнение и доколко наваксваме в технологично отношение, за да се доближим до т.нар. умни градове. Този град съчетава изключително многообразие и изобилие от красиви отличителни места. Нека не бъркаме това с кич и липса на естетика, а да изискваме добре оформено градско пространство, което съхранява ценностите си, уважава наследството си и внася модерната нотка, нужна, за да се създаде комфортна среда на живот, отговаряща на съвременните нужди на населението. А качеството би трябвало да е фундамент, който дори не се обсъжда. С тази нагласа и аз самият се намесвам в нейния облик със сградите, които строя. Визия, устойчивост и уважение към общото цяло на този изключителен град.

- Какви са потребителските нагласи и как търсенето определя самото строителство?

- Архитектурата и строителството са интересно огледало на времето. Всяка епоха е отразила специфични характеристики от обществените нагласи, събития, културни феномени и исторически етапи. Те днес са оформили фантастични градски ансамбли в метрополисите, които буквално разказват история – XXI в., дигитализацията и технологиите влязоха там като следващ пласт история. Нашето съвремие се сблъсква с климатични промени, които правилно можем да наречем проблеми.

Ковид допринесе за цялостната промяна в нагласите на обществото и хората се научиха да се възползват от свободата, която дават съвременните професии, като едновременно с това потърсиха баланса обратно в природата. Потърсиха уединение, тишина и спокойствие за семействата си, а когато мнозинството се съчетае в сходни интереси, то можем да говорим и за създаването на малки общности. Последният проект, по който в момента работя, е подходящ пример. „Камбаните Резиденшъл парк“ е място, което е създавано с цел да разшири възможностите на града, който е интегриран в природата, като отговори на нуждите на потребителите.

- „Камбаните Резиденшъл парк“, изглежда, като да се вписва във всички настоящи тенденции, които определят търсенето, съобразено с нуждите на хората. Кое е отличителното в този проект?

- Постарахме се да изградим място с мисъл за бъдещето. Такова, каквото ни се иска да бъде – бъдеще, в което има баланс.

- Колко са застъпени зелената тема и опазването на природата и как това оказва влияние върху проектирането и архитектурата като цяло, а не само в жилищното строителство?

- Би трябвало да е силно застъпена навсякъде около нас. Не можем да си позволим да игнорираме природата. Европа настоява за регулации, които да овладеят настоящата ситуация със съществуващия енергиен проблем, и това показва колко ще трябва да разчитаме на зелената енергия в бъдеще. Когато започнахме изграждането на нашия проект, потърсихме начин да използваме зелена енергия. И го открихме – използваме соларни панели, за да подгряваме водата, необходима за ежедневни нужди. Реално ползваме енергията на слънцето и съчетано с високия клас топлоизолационни системи, които влагаме в проекта, получаваме домове с ниско потребление на енергия, така че по този начин минимизираме въглеродния отпечатък.

- Какви нужди успява да покрие комплекс като „Камбаните Резиденшъл парк“ за едно младо семейство?

- Стремили сме се да покрием съвременните нужди на младите семейства, като равна отдалеченост до ключови точки на града, максимална близост до природата, среда, която позволява оформянето на общност със сходни интереси, и пространства, които позволяват разнообразни активности, спорт и отдих.

В процес на изграждане са 20 самостоятелни къщи, 50 редови къщи и 32 апартамента, разположени в рамките на пет сгради. Всяко жилище идва и с паркоместа. 60% от 102-та дка площ ще останат запълнени от гори и градини. Сред тях ще има разположени алеи, подходящи за разходки, тичане и каране на колело. Ще бъдат изградени тенис кортове, футболни и баскетболни игрища, както и фитнес на открито. Ще има пространства за социализиране, парк за домашни любимци, детски площадки и др. Склонът е изцяло с югозападно изложение, а сградите са с ниско застрояване, за да се открие внушаващата гледка към Витоша, Стара планина и София.

- Как виждате София в следващите 10 години?

- Надявам се да бъде модерно развиващ се град, който променя вида си, но запазва духа си.

„Камбаните Резиденшъл Парк“

е жилищен комплекс с обиколка от 3,5 км, разположен до красивия парк „Камбаните“ в полите на Витоша планина. Заобиколен е от борова гора и предоставя уникални гледки към величествената Витоша, Стара планина и София. Комплексът впечатлява с наличието на богата естествена зеленина, чист въздух и красиви природни гледки, а центърът на София е само на минути път с личен автомобил или градски транспорт. Вижте още за комплекса тук

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам