33% ръст на плащанията с карти Visa в България

33% ръст на плащанията с карти Visa в България

33% ръст на плащанията с карти Visa в България

Плащанията с карти Visa, издадени от българските банки, са с 33% повече през 2011 г. Това сочат данни на Visa Европа. Картовите разплащания с Visa вече съставляват 3% от индивидуалния потребителски разход, направен в България, достигайки стойност от 712 млн. евро, съобщиха от компанията. За сравнение, през 2010 г. те са били 2,3%.

Visa отчита стабилен ръст в Европа, където регистрира покачване от 14% на изхарчените средства с нейни карти. Тези средства възлизат на 1,16 трилиона евро през 2011 г. Този ръст означава, че 1 на всеки 7 евро, изхарчени на мястото на покупката в Европа, е похарчено с карта Visa. Това съотношение през 2010 г. е било 1 на 8 евро, а през 2000 година – 1 на 18 евро.

Както обемът на изхарчените средства, така и броят на транзакциите извършени с дебитни карти Visa на мястото на покупката отбелязват силен ръст с 16% увеличение за период от една година. Почти 80% от всички изхарчени средства с Visa са направени с дебитни карти. Същата ситуация се наблюдава и конкретно в България, където дебитните карти Visa отбелязват ръст на изхарчените средства на мястото на покупката от 38% и увеличение в броя на транзакциите на мястото на покупката от 47%.

От Visa очакват ръст на електронните разплащания през 2012 г. Тази година компанията ще пусне услуги за мобилни разплащания и дигитален портфейл. Новите услуги са част от стратегията й „Бъдещето на разплащанията“ и ще променят начина, по който потребителите правят всекидневните си покупки. „Промяната ще е толкова значителна, че според нашите прогнози до 2020 година повече от половината от всички транзакции с карти Visa в Европа ще се извършват с помощта на мобилно устройство“, обещава Питър Айлиф, главен изпълнителен директор на Visa Европа.

Visa Европа е обработила почти по един милиард транзакции на месец през 2011 г., което е увеличение на броя на транзакциите от 19% за една година. Общият брой на обработените транзакции е достигнал 11,8 милиарда за 2011 г. Това увеличение е направило необходимо инвестирането в нов център за данни, който е с два пъти по-голям капацитет от сегашния основен център за обработка на транзакциите. Разширените възможности ще позволят на Visa Европа да поеме бъдещ ръст по отношение на обработката на транзакциите, включително развитието на електронната търговия и мобилните разплащания.

Освен това през миналата година, измамите с карти Visa в Европа са се ограничили до най-ниските си нива в историята си. Съотношението на извършени измами спрямо направени плащания отбелязва спад от 27% и в момента е 0,038%, което означава, че сега съставляват по-малко от четири евро цента на всеки 100 евро похарчени в Европа.

През месец октомври 2011 година Visa пусна първите услуги за известия и мобилни разплащания от човек на човек, а банките-членове са издали 30 милиона безконтактни карти Visa. За да подпомогне изпълнението на стратегията си „Бъдещето на разплащанията“, компанията направи и ключови инвестиции в компаниите Monitise и Beyond Analysis.

През тази година Visa очаква броят на безконтактните карти в Европа да достигне 50 милиона и на пазара да излязат първите мобилни телефони, които позволяват осъществяването на плащания на мястото на покупката. Компанията също планира да пусне нова услуга дигитален портфейл, предназначен за електронната търговия.

Visa Европа, която работи като членска организация с идеална цел, за първи път в историята си обяви общ годишен приход от над 1 милиард евро. След извършването на значителни инвестиции, за да се обезпечи изпълнението на „Бъдещето на разплащанията“, компанията отчете остатък от 241 милиона евро преди начисляване на данъците. Тази сума беше оставена в организацията и добавена към наличния капитал и финансовите резерви, които възлизат на 738 милиона евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ