И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов: Опасността е обществото да получи 28 местни феодала

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов: Опасността е обществото да получи 28 местни феодала

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов: Опасността е обществото да получи 28 местни феодала

Дела на трупчета няма да има, каза и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който участва в дискусията "Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото" в Централния военен клуб в София.

"Има опасност обществото да получи 28 безконтролни и всевластни окръжни прокурори", заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. "Получавате 28 местни феодала", каза той за предложенията за промени в Конституцията, които ограничават властта на обвинител номер 1. 

Според него промените в Основния закон, свързани с правомощията на главния прокурор крият рискове. Става дума за отнемането на правомощието на главния прокурор да контролира, проверява дейността и да дава указания на ръководителите в йерархията надолу. Така главният прокурор няма да може да отговаря за дейността на институцията, каза Сарафов. 

"Прокуратурата ясно показва несъвършенствата си, демонстрира ги пред цялото общество. Висшият съдебен съвет има сили и способи да се пречисти", каза още Сарафов. Според него има опасност от разграждане на прокуратурата и това ще навреди на съдебната система и на обществото.

"Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. Преди десет години имаше период, в който съдът беше виновен за всичко. Това не доведе до справедливост", каза още той и допълни, че сега повече се защитават правата на обвиняемите за сметка на правата на пострадалия.

От Съюза на юристите се обявиха "против" някои от предложените промени в Конституцията, защото са противоречиви и непрофесионално подготвени. "Направили сме 5 промени в конституцията, 4 от тях са за съдебната власт. Не са дали резултат. Предлага се проект с неизвестни автори. Няма изявени юристи, които да са участвали в този проект и затова има толкова противоречия, коментира Владислав Славов от Съюза на юристите. 

От Камарата на следователите в България се обявиха "против" предложението да има два съдебни съвета - на съдиите и прокурорите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Сингапур замрази активи за 2 млрд. долара по най-голямото разследване за пране на пари
Рей Далио: САЩ и Китай са на ръба на прекрачването на червени линии
Димитър Манолов за разговорите с енергетиците: Това го наричам полуспоразумение
Цените на петрола се понижиха на фона на опасенията, свързани с високите лихви в САЩ
Германската издателска група Axel Springer се включи в наддаването за Telegraph Media Group
Асена Сербезова ще съди здравния министър Хинков за спекулации и лични нападки
Тежки преговори без ясен финал между управляващите и протестиращите миньори (допълнена)
Какво представлява цифровият двойник и какви са ползите от него?