Варшава оглави класацията на градовете с най-големи задръствания в Европа

Варшава оглави класацията на градовете с най-големи задръствания в Европа

Варшава оглави класацията на градовете с най-големи задръствания в Европа

Полската столица Варшава се оказа градът в Европа с най-тежки и продължителни задръствания. Рейтингът бе съставен по изследване на данни от системата за спътникова навигация TomTom. Според тези изчисления, в полската столица времето, прекарано на пътя е с 42% повече, отколкото в цяла Европа.

Втори е френският град Марсилия, където се изразходва 41% повече от средностатистическото време, нужно за придвижване. В пиковите часове обаче то дори достига до 80%.

Трети са Рим и Брюксел с 34%. Париж е на пето място, като водачите там губят в задръствания средно по 92 часа годишно.

На шесто място е Дъблин, където в тапи по пътищата отиват 30% повече от времето, необходимо за придвижване. Следва британският град Лийдс-Брадфорд, а Лондон е чак осми с 27% по-голям разход на време в задръствания. Девети е Стокхолм, а на десето място е Хамбург.

Данните са на фона на друга статистика, показваща, че общият автомобилен трафик в Европа през миналата година е намалял с 15%. Изчисленията са на Института за статистически изследвания в областта на движението по пътищата Inrix. Като основни причини за снижаването на трафика експертите посочват икономическата криза и ръста на цените на горивата.

Понижението обаче е неравномерно, ако бъде съотнесено към отделните страни. Така например, във Франция броят на автомобилите на пътя се е увеличил с 1%. В пострадалите от кризата Португалия, Испания и Италия пък се наблюдава рязко намаляване на трафика – в португалските градове той се е понижил с цели 49%, в Испания - с 15%, в Италия – с 12%.

Интересното е, че съкращаване на обема на автомобилите на пътя се наблюдава и в държави, които не изпитват сериозни икономически проблеми. В Германия например този показател се е понижил с 8%, а в Холандия – със 7%. Въпреки общото намаляване на трафика, в Германия в същото време е отчетено увеличаване на броя на задръстванията с близо 4000 за 2011 година. Сумарната дължина на тапите по пътищата в страната е надхвърлила 450 000 километра, което е с 50 000 км повече от 2010 г.

На базата на всички тези данни, испански учени изчислиха, че задръстванията нанасят щети на ЕС в размер общо на 111,3 млн. евро на ден.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите