В Австралия откриха къс от метеорит, по-стар от Земята

В Австралия откриха къс от метеорит, по-стар от Земята

В Австралия откриха къс от метеорит, по-стар от Земята

Парче от метеорит, по-стар от Земята, беше открито в езерото Еър в отдалечената южна част на Австралия. 

Смята се, че скалата е на повече от 4,5 млрд. години. Тя е намерена от екип изследователи от университета "Къртън" в австралийския град Пърт. Ръководител на екипа е бил проф. Фил Бленд. Той и колегите му претърсили района за останки от метеорит, след като такъв обект бил забелязан от местни хора и заснет от пет камери за наблюдение да преминава от небето към земята на Австралия в края на ноември 2015 г. Употребата на видеозаписите от камерите е била решаваща за изследователите, защото дъждът по тези места е заличил следите по земята от падането на космическия къс. 

"Метеоритът е дошъл до нас от отвъд орбитата на Марс, някъде между Марс и Юпитер", обяснява професорът. 

Смята се, че открития къс е от хондрит или каменен метеорит, сформиран преди над 4,5 млрд. години при оформянето на Слънчевата система. Учените предполагат, че метеоритът е навлязъл в атмосферата на нашата планета на 27 ноември като 80-килограмова огнена топка, летяща със скорост от 14 километра за секунда. 

Това вероятно е един от 20-те метеорита в света, идентифицирани в земната орбита, което означава, че екипите за космически проучвания ще могат да проследят произхода на извънземния къс обратно до първичния астероид. 

Космически агенции като НАСА влагат милиарди в програми за добив на проби от астероиди, така че откритието е важно и вълнува учените и любители на загадките на Вселената. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ