Гърция иска отсрочка за строгите икономии

Гърция иска отсрочка за строгите икономии

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии, които южната ни съседка трябва да въведе. Той ще го направи по време на предстояща среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, сочи „Файнейшъл таймс”. Разговорът ще се проведе в Берлин следващата седмица.

Самарис ще предложи съкращаването на държавните разходи да бъде осъществено за 4 вместо за 2 години. Това твърди американският вестник, цитирайки документ, с който се е сдобила редакцията му.

Гръцкото коалиционно правителство е натоварено с нелеката задача да изготви тежък план за икономии от 11,5 милиарда евро за 2013 и 2014 година. Мерките трябва да бъдат наложени в замяна на продължаването на помощта за страната от тройката нейни кредитори ЕС-МВФ-ЕЦБ.

Гърция вчера събра солидната сума 4,063 милиарда евро в рамките на търг на 3-месечни облигации, за да избегне обявяването на несъстоятелност. Тя се съгласи на по-високи лихви от 4,43% спрямо 4,28% при предишния й подобен търг. Кредиторите й я посетиха в края на юли. Очаква се да пристигнат в страната отново през септември.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ