Опаковките на бъдещето

Опаковките на бъдещето

Опаковките на бъдещето

Пластмасови, стъклени или фибробутилки – какви са опаковките на бъдещето? – отговор на този въпрос дава Томас Пилипонис, бранд мениджър на Carlsberg в Латвия, в статия за The Baltic Times.

Разлагането на пластмасовите бутилки може да отнеме до 500 години, а когато попаднат в природата, могат да замърсят почвата и водата. Приблизително 165 милиона тона пластмасови отпадъци плуват в океаните, заплашвайки здравето и безопасността на морските обитатели. Разлагането на стъклена бутилка може да отнеме 4000 години. Ако стъклени парчета попаднат в природата, могат да наранят хора или пък да бъдат погълнати от животните и птиците. Съществува и риск от пожар. Друг вид опаковки – кутиите за напитки, могат да се разградят за 200-500 години, а когато попаднат в природата, острите им ръбове причиняват наранявания.

Въздействието върху околната среда безспорно насърчава търсенето на нови видове опаковки, като се има предвид, че те днес изпълняват различни допълнителни функции. Ако те трябваше да гарантира само безопасно транспортиране на стоки, то днес е необходимо да отговарят и на различни предпоставки за устойчивост и дизайн.

В търсене на начини за комбиниране на устойчиви, екологични и рециклируеми опаковки, като същевременно се запазят всички характеристики и качество на продукта, беше създадено иновативно решение за опаковане на бира, което се състои от растителен PEF полимер и влакнеста външна обвивка – т.нар. фибробутилка. Бутилките, които вече достигат до потребителите на няколко пазара, са направени изцяло от естествени суровини, а на всичкото отгоре материалът е съвместим със системите за рециклиране на пластмаса и се разлага, когато попадне в природата.

От какво точно е направена бутилката от влакна? Външната обвивка е изработена от естествени дървесни влакна, които образуват слой, наподобяващ хартия (и при допир усещането е такова), но този материал е в състояние да придаде формата на бутилката и да запази бирата свежа. Трябва да се отбележи, че използването на влакна от иглолистна дървесина намалява обезлесяването и насърчава възобновяването на горите, тъй като дървесината се получава само от сертифицирани от FSC доставчици, които следват отговорни горски практики (ново дърво се засажда вместо на всеки 2-3 отсечени дървета и времето за изсичане на дърветата е оптимизирано, като се има предвид, че по-младите или растящи дървета абсорбират CO2 по-бързо от по-старите дървета). Вътрешният слой е от растителен полимер – полиетилен фураноат (PEF), който може да бъде рециклиран в конвенционални системи за рециклиране на пластмаса и да се разгради много по-бързо от конвенционалната пластмаса. Слоят PEF действа като бариера между бирата и подобната на хартия външна обвивка, като запазва вкуса ѝ до 6 месеца. PEF е революционен материал - направен е от напълно възобновяеми суровини и може да улови въглеродния диоксид 8 пъти по-добре от обикновената PET пластмаса, така че както околната среда, така и бирата се възползват от това PEF решение.

Благодарение на развитието на технологиите стана възможно създаването на PEF материал на биологична основа, тоест като основа се използват възобновяеми и биологични суровини. PEF фибрите съдържат захари, създадени от пшенична фруктоза, която се нарича суровина от първо поколение, и пшенично нишесте или въглехидрати. В по-дългосрочен план производството на PEF също ще използва суровини за фруктоза от второ поколение, като лигноцелулозна биомаса, получена от дървесина и дървесни остатъци, както и целулоза и селскостопански странични продукти.

Пълненето на органичен и екологичен продукт в напълно рециклируема и екологична опаковка досега бе възможно за различни сухи и насипни продукти.

Когато мислим за опаковката на бъдещето, също толкова важно е да се погрижим за нейната съвместимост с днешните системи за рециклиране. Благодарение на възможностите, предлагани от биополимерите, бутилките от влакна са напълно биологични и рециклируеми. Те са издръжливи и леки в същото време, но какво да кажем за рециклирането? За да се рециклират успешно бутилки от влакна, те трябва да бъдат разделени на влакнест материал и растителен PEF материал.

PEF е мономатериална пластмаса, която може да бъде напълно рециклирана в съществуващи съоръжения и се отличава от другите пластмаси в общия поток на отпадъците. Вътрешният PEF и външните слоеве от дървесни влакна са биологични, а тялото на бутилката се разгражда в природата сто пъти по-бързо от обикновените PET бутилки. Изследванията потвърждават, че разграждането на материала във въглерод и вода започва в рамките на една година и не се образуват вредни натрупвания, както в случая с традиционните изкопаеми пластмаси. Разбира се, само защото една бутилка се разваля и не вреди на околната среда, не означава, че не трябва да се рециклира.

Въпреки предимствата бутилките от влакна все още служат само като допълнителна алтернатива, а не абсолютен заместител на стъклените бутилки и кутии. Създадени са широкомащабни инфраструктури за рециклиране на кутии и използване на стъклени бутилки за многократно пълнене, така че всички съществуващи алтернативи дават на потребителите избор.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ