ЕК с нови програми за качествено здравеопазване и потребление

ЕК с нови програми за качествено здравеопазване и потребление

ЕК с нови програми за качествено здравеопазване и потребление

„Здраве за растеж” и „Потребители” са две нови програми, обявени днес от Европейската комисия.

Те ще се изпълняват в периода 2014—2020 г., а предвидените бюджети за тях съответно са 446 млн. евро за програмата "Здраве за растеж" и 197 млн. евро за проекта "Потребители".

Здравната програма ще подкрепя създаване на новаторски здравни системи, подобряване на достъпа на гражданите до здравно обслужване, насърчаване на профилактиката и защита от трансгранични заплахи за здравето. Тя също така предвижда създаване на единни мерки за контрол и профилактика на рака в ЕС. Ще бъде създадена и доброволна европейска мрежа на агенициите за оценка на здравните технологии на отделните държави

Програмата за потребителите ще бъде насочена към повишаване на безопасността на продуктите чрез наблюдение на пазара, както и подобряване на информираността на потребителите за техните права. Тя ще подпомага също така и повишаване на ефективността на средствата за защита на потребителите, както и мерките за зачитането на правата им зад граница.

По линия на потребителската програма се предвижда да се създаде информационна база, която да подобри политиката за потребителите както на европейско, така и на национално равнище. В нея може да се включат индексът за развитие на пазарите на дребно, сведения кои пазари показват пропуски по отношение на потребителите в Европа и други. Предлага се и въвеждането на практиката на внезапни проверки от страна както на местните контролни органи, така и на общоевропейски.

За да стартират двете програми обаче, те трябва да минат през обсъждане в Европейския парламент и Съвета на министрите и да бъдат приети до края на 2013 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ