ЕС пусна портал за имиграция

ЕС пусна портал за имиграция

ЕС пусна портал за имиграция

Къде да кандидатствате за разрешение за работа в Германия? Нуждае ли се гражданин на Индия от разрешение за пребиваване, за да учи в Испания? Подложени сте на експлоатация на работното място? Към кого може да се обърнете за помощ?  На всички тези въпроси ще отговаря новият портал на ЕС - ec.europa.eu/immigration. Той бе представен от Европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.

Уебсайтът е насочен към имигранти, които вече се намират в ЕС и биха искали да се преместят от една държава-членка в друга. За всяка категория имигранти сайтът предоставя конкретна информация за процедурите за миграция във всяка една от 27-те държави-членки, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Много хора, които искат да се преместят в Европейския съюз, не знаят какви възможности съществуват, как да кандидатстват за разрешение за пребиваване, нито за рисковете, свързани с незаконната миграция. А тези от тях, които вече се намират в ЕС, не винаги познават своите права. Необходимо е да предоставим солидна и лесно достъпна информация за тези понякога сложни процедури“, заяви комисар Малмстрьом

Порталът за имиграция на ЕС е първата възможност за достъп до актуална, практическа информация за ЕС и националните имиграционни процедури и политики. Работещи, изследователи, студенти и всички желаещи да се съберат със семействата си, които вече се намират в ЕС, могат да открият информация според нуждите си за държавата-членка, в която биха искали да се преместят. Порталът предлага директни връзки към уебсайтовете на националните органи, които работят по въпросите на имиграцията. Потребителите могат да открият ясна информация за правата си и за това дали им е нужна виза, за да дойдат в ЕС.

Порталът за имиграция на ЕС обяснява какви са процедурите за законно влизане на територията на ЕС и описва рисковете, свързани с незаконната миграция, като например трафик и прехвърляне през граница на хора. Мигрантите и потенциалните мигранти ще открият обширна директория за връзки с правителствени и неправителствени организации, които могат да им помогнат. Освен това организациите за помощ на мигрантите, както и имиграционните органи, службите по заетостта и учените могат да използват задълбочената информация, достъпна чрез уебсайта.

Засега порталът за имиграция на ЕС е на два езика -английски и френски език.

За повече подробности вижте тук.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ