ЕС създава стабилизационен фонд

ЕС създава стабилизационен фонд

ЕС създава стабилизационен фонд

Финансовите министри на страните от ЕС ще се срещнат в Брюксел днес, за да обсъдят създаването на нов стабилизиращ механизъм, който да попречи кризата с гръцкия дълг да се разпространи в други страни. Очаква се фондът да има 70 млрд. евро, с които да гарантира заеми. Той ще бъде достъпен за 16-те страни от еврозоната.

Много от лидерите на ЕС искат споразумението за фонда да е готово преди отварянето на пазарите в понеделник, за да засили доверието на инвеститорите в еврозоната и да вдигнат курса на еврото. Но някои от страните, включително Великобритания, се противопоставят на толкова голям фонд.

Европа се състезава с азиатските часовници, надявайки се да вдигне финансовите пазари с нов кризисен фонд за натоварените с дългове европейски икономики, подкрепени от „жест” от страна на управителите на централните банки на страните от еврозоната, коментира "Франс прес". Европейските министри на финансите се събират днес, за да изготвят „бронебойна” защита срещу заплахите към европейските правителства, търговски банки и икономическо възстановяване. Европейски дипломат заяви, че вид „банка” ще бъде изградена с неизползваните средства от бюджета на ЕС, които ще служат като „като базов капитал, от който да се заемат 60-70 млрд. евро”. Гаранции, предоставени от страните-членки, ще държат лихвените проценти ниски.

В петък лидерите на 16-те страни от еврозоната се споразумяха да предприемат всички необходими стъпки, за да защитят еврото, да ускорят съкращенията на бюджетните разходи и намаляването на дефицита си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ