Жестоките пенсионни ограничения в Гърция - по-либерални от България

Жестоките пенсионни ограничения в Гърция - по-либерални от България

Жестоките пенсионни ограничения в Гърция - по-либерални от България

Правителството в сполетяната от небивала финансова криза Гърция планира промени в пенсионната система и въпреки това тя остава по-благоприятна от българската.

Промените в начина на изчисление на пенсиите в Гърция ще доведат до намаляване на новите пенсии до 18%, в случай че надвишават 850 евро, пише в. „Вима”. Законопроектът, който ще бъде представен утре от министъра на труда, предвижда увеличаване от 37 на 40 необходимите години за пенсиониране при пълен размер на пенсията. От август ще има  удръжка от пенсиите над 1400 евро, таванът на пенсиите ще се намали. ще бъдат намалени с 6% годишно пенсията на всички, които се пенсионират между 60 и 65-годишна възраст, като в крайна сметка след 2015 г. няма да може да се взема предсрочна пенсия на възраст под 60 г.

Към пенсиите от 700 евро ще бъдат добавени 200 евро, за да бъдат подпомогнати пенсионерите с ниски пенсии, съобщи министърът на труда Андреас Ловердос.

Като цяло с реформата пенсиите ще паднат като процент от получаваната заплата - на 65% вместо 70-80% сега.

В България пенсиите са под 50% от заплатата. Средната пенсия е малко над 200 лева. Българското правителство също обяви, че вдига трудовия стаж, нужен за пенсиониране, на 40 години за мъжете и на 37 години за жените. Няма вариант, при който за редовите професии се получава пенсия под 60-годишна възраст.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ