ЕЦБ сложи паричната политика на пауза след десет поредни повишения на лихвите

ЕЦБ сложи паричната политика на пауза след десет поредни повишения на лихвите

ЕЦБ сложи паричната политика на пауза след десет поредни повишения на лихвите

Европейската централна банка сложи край на серията от десет поредни повишения на лихвените проценти, въпреки новите рискове от ръст на инфлацията на фона на волатилността на петролните пазари заради войната между Израел и „Хамас“, пише Си Ен Би Си.

Депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, остава на рекордното ниво от 4,0%, до което стигна след 10 последователни повишения, започнали през юли 2022 г. и върна лихвите обратно на положителна територия за първи път от 2011 г. насам.

Управителният съвет на ЕЦБ заяви, че последните данни потвърждават неговата средносрочна прогноза за инфлацията от 2,1%.

Пазарите бяха оценили на повече от 98% вероятността централната банка да запази лихвите на настоящите им нива, след като по време на предходното си заседание ЕЦБ даде силна индикация, че лихвените проценти са достигнали своя връх.

Ходът на централната банка през септември беше описан като „гълъбово повишение“, тъй като ЕЦБ каза, че лихвените проценти са достигнали нива, които биха допринесли значително за борбата с инфлацията, ако „се поддържат за достатъчно дълъг период от време“.

Служители на ЕЦБ впоследствие подчертаха посланието „по-високи за по-дълго“ лихви, като същевременно с това настояха, че инфлационен шок може да ги подтикне да ги повишат отново. Това бе прието като опит за охлаждане на пазарните очаквания за понижение на лихвите в не толкова далечното бъдеще.

Централната банка иска паричната политика да остане достатъчно стегната, за да изпълни текущите си прогнози за инфлация от 5,6% тази година, 3,2% през следващата година и 2,1% в „средносрочен план“.

Въпреки това, ЕЦБ трябва да се съобразява и с постоянно слабата бизнес активност и прогнози за нисък икономически растеж на еврозоната - 0,7% през 2023 г. и 1% през 2024 г., тъй като Германия стагнира.

Централната банка също така оценява нестабилността на пазара на облигации, където доходността се повиши рязко, отразявайки глобална разпродажба.

Маркъс Брукс, главен инвестиционен директор в Quilter Investors, каза, че рисковете за инфлацията остават в ръста на заплатите и цените на енергията, които се повишават в резултат на несигурността в Близкия изток.

„В бъдеще, подобно на други централни банки, ЕЦБ ще каже, че пазарът трябва да очаква по-високи лихвени проценти за по-дълго време, като вратата ще остане отворена, ако видим скок на инфлацията отново“, коментира Брукс.

„Въпреки това, като се има предвид стагниращата икономика и фактът, че други централни банки са преминали към модел на задържане, трябва да се случи нещо много неочаквано, за да се стигне отново до повишение на лихвите. Натискът бързо ще се пренасочи към намаляване на лихвите предвид липсата на икономически растеж“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ